Κυριακή 25 Απριλίου 2010

EWEA: 50 Μήνες Χρειάζονται για την Αδειοδότηση των Αιολικών στην Ελλάδα, Έναντι 42 στην Ε.Ε.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας ( EWEA) δημοσίευσε δύο εκθέσεις του σχετικά με τον χρόνο αδειοδότησης των αιολικών πάρκων στην Ε.Ε. και την επίδραση της αιολικής ενέργειας στις τιμές του ηλεκτρισμού. Διαπιστώνει καθυστερήσεις με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, όπου οι επενδυτές χρειάζονται κατά μέσο όρο 50 μήνες για την αδειοδότηση των έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Απαιτούνται κατά μέσο όρο 42 μήνες για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου στην Ε.Ε. Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Βρετανία χαρακτηρίζονται ως οι πιο «γρήγορες» χώρες, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία συγκαταλέγονται στις πιο «αργές». Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στις τελευταίες θέσεις με 50 μήνες απαιτούμενο χρόνο κατά μέσο όρο.

Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος αναλύθηκε επίσης και ο αριθμός των φορέων που χρειάζεται να συναινέσουν για την υλοποίηση αιολικών πάρκων στην ξηρά. Στη Δανία ο αριθμός αυτός είναι μόλις πέντε, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 41. Παρόλα αυτά, ο χρόνος που χρειάζεται και ο αριθμός των φορέων δεν σχετίζονται άμεσα, όπως μαρτυρά η περίπτωση της Ισπανίας, όπου ο επενδυτής χρειάζεται το πράσινο φως μόλις από εννέα φορείς, αλλά παρόλα αυτά θα του πάρει 57 μήνες για την αδειοδότηση.

Ο Σύνδεσμος καταλήγει στο ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 20% στο ενεργειακό μείγμα ως το 2020, αν και ορισμένα κράτη πρέπει να πιεστούν περισσότερο. Αναφορικά με τα υπεράκτια αιολικά, ο EWEA κρίνει την πρόοδο ως θετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης είναι 18 μήνες.

Η έκθεση του EWEA για την επίδραση της εν λόγω ΑΠΕ στις τιμές του ηλεκτρισμού συμπεραίνει πως οι τελευταίες μειώθηκαν στις υπό εξέταση περιπτώσεις κατά 3-23 ευρώ/μεγαβατώρα, ανάλογα με την ποσότητα της παραγόμενης αιολικής ενέργειας. Συνεπώς, μια αυξημένη διείσδυση των αιολικών θα οδηγήσει προς τα κάτω τα τιμολόγια χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αιολική ενέργεια αντικαθιστά την παραγωγή με λιγνίτη στις ώρες χαμηλής ζήτησης και την παραγωγή με φυσικό αέριο στις ώρες αιχμής σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν. Οι επιδράσεις αυτές συμβαίνουν διότι το χαμηλό οριακό κόστος της αιολικής ενέργειας ασκεί πίεση στις πιο ακριβές τεχνολογίες, όπως των θερμικών σταθμών εκτός αγοράς.

Τις σχετικές αναφορές μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του EWEA:

http://www.ewea.org/fileadmin/ewea_documents/documents/publications/reports/MeritOrder.pdf

http://www.ewea.org/#video

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου