Περίπου έξι εκατομμύρια Αιγύπτιοι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός επιστήμονα του υπουργείου Γεωργίας της Αιγύπτου.

Ο Χάμντι αλ Χουσέινι Χαλίφα, ο οποίος εργάζεται για το κέντρο ερευνών του υπουργείου Γεωργίας, δήλωσε μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ για ζητήματα περιβάλλοντος στον αραβικό κόσμο, η οποία πραγματοποιείται στην Αλεξάνδρεια, πως το δέλτα του ποταμού Νείλου μπορεί να είναι μία από τις πιο πολυπληθείς περιοχές του κόσμου που θα επηρεαστεί περισσότερο από την αύξηση της στάθμης των υδάτων. Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο, περίπου 4.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του δέλτα του Νείλου μπορεί να βρεθούν κάτω από το νερό με αποτέλεσμα περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Ματζίντ Τζορτζ έχει προειδοποιήσει ότι το 50% του δέλτα του ποταμού Νείλου απειλείται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Από την πλευρά της η Μαρία Λουίζα Σίλβα-Μεχιας, του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), ανέφερε ότι «η ανάγκη για πιο δραστικές ενέργειες δικαιολογείται από τους κινδύνους». Ο Αιγύπτιος μηχανικός Μαμντούχ Χάμζα έχει προτείνει ένα 20ετές σχέδιο για
την προστασία του δέλτα του Νείλου από την αύξηση της στάθμης των υδάτων, το οποίο περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση υπόγειου τείχους και την πρόσθεση άμμου στις παραλίες.

Πηγή agelioforos.gr