Μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί το 51% των μετοχών της ΔΕΗ σήμερα και στο μέλλον, αλλά πλέον θεωρητικά ένας ιδιωτικός όμιλος θα μπορεί να αποκτήσει οποιοδήποτε ποσοστό μειοψηφίας (για παράδειγμα 34% που συνιστά καταστατική μειοψηφία) και να κάνει χρήση αυτού του ποσοστού στις Γενικές Συνελεύσεις, όχι μόνο για να διορίζει μέλη στο ΔΣ της εταιρείας αλλά και για να ελέγχει πιο άμεσα τα πεπραγμένα της εκάστοτε διοίκησης.
Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και συγκεκριμένα στην παράγραφο 19 του άρθρου 12, υπάρχει διάταξη με την οποία καταργείται το όριο του 5% που ισχύει για τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ ακόμη και εάν αυτοί κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών.
Ως σήμερα και με βάση το άρθρο 8 του ΠΔ 333/2000 που αφορούσε τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ΑΕ, προβλεπόταν ότι οι μέτοχοι που κατέχουν ποσοστό πάνω απο 5% δεν έχουν δικαίωμα παράστασης και ψήφου στη Γενική Συνέλευση για το ποσοστό που υπερβαίνει το 5%. Η διάταξη έχει κριθεί από την ΕΕ αντίθετη με τη Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς δεν επιτρέπει στους επενδυτές να ασκούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους ως μειοψηφία. Μάλιστα η ΕΕ για το θέμα έχει αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, καλώντας τη ΔΕΗ να συμμορφωθεί και να αλλάξει το Καταστατικό της, με προθεσμία την 8η Δεκεμβρίου, που φυσικά δεν εκπληρώθηκε, ενώ δεν δόθηκε παράταση.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά μετόχων μειοψηφίας στη ΔΕΗ ανοίξουν σε ξένους θεσμικούς και συγκεκριμένα 5,01% της Silchester και 5% της Fidelity, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ κατέχει 3,81%.
Η μετοχή της ΔΕΗ χθες κινούνταν στο επίπεδο των 13 ευρώ ενώ από την αρχή του χρόνου η τιμή της μετοχής κινείται με ανοδικό πρόσημο μεταξύ άλλων και λόγω των μεγάλων κερδών που ανακοίνωσε για το 2009, τα οποία προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ.
Κυριακή 25 Απριλίου 2010
ΔΕΗ: Καταργείται το Πλαφόν για Άσκηση Δικαιωμάτων Μειοψηφίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου