Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Αύξηση 30% στο χαράτσι που θα φτάσει το 19,5% Πρόστιμα-φωτιά για ημιυπαίθριους εκτός σχεδίου

Κατά 30% ακριβότερα θα είναι τα πρόστιμα διατήρησης για τους χώρους που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριους, ισόγεια υπόγεια, πατάρια, σοφίτες, καταστήματα) και βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στην βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, με στόχο να θεσμοθετηθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, τα παραπάνω ακίνητα που δεν είναι πρώτης κατοικίας και που βρίσκονται σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ θα καταβάλλουν μεγαλύτερα πρόστιμα.

Το υπουργείο είχε αρχικά υπολογίσει ότι το πρόστιμο διατήρησης για τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα κυμανθεί ανάλογα με το εμβαδόν του κτιρίου από 6% έως 15%. Με την νέα αύξηση το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί από 7,8% έως 19,5%. Επίσης στα εκτός σχεδίου κτίσματα δεν θα μπορούν να ρυθμιστούν όσα είναι σε ρέματα, βιότοπους, αιγιαλό και παραλία και δάση.

Αμετάβλητα παραμένουν αντίστοιχα τα ποσοστά στα εντός σχεδίου όπου τα πρόστιμα έχουν καθοριστεί μεταξύ 5% και 13,5%. Από το ποσό του κάθε προστίμου 20 ευρώ θα αποδίδεται από το πράσινο ταμείο στις πολεοδομίες για να καλύψει τις ανάγκες τους σε προσωπικό που θα απασχοληθεί στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης.

Όσοι ιδιώτες είχαν ξεκινήσει διαδικασία τακτοποίησης των παράνομων χώρων τους ή έχουν πληρώσει μέρος της εισφοράς θα πρέπει υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν τα παράβολα που έχουν πληρώσει δεν συμψηφίζονται ενώ τυχόν καταβολή εισφοράς δεν επιστρέφεται.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι νέες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους προβλέπουν:

-Ο παραβάτης θα υποβάλλει στην αρμόδια πολεοδομία αίτηση προστίμου διατήρησης και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ατομικά του στοιχεία, ΑΦΜ, ΔΟΥ, αριθμός και έτος οικοδομικής άδειας, περιγραφή του χώρου και φωτογραφία. Επίσης θα καταβάλλεται παράβολο 250 ευρώ για ημιυπαίθριους χώρους και 350 ευρώ για άλλες χρήσεις.

-Η υποβολή των στοιχείων γίνεται εντός οκτώ μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ είτε απευθείας είτε με συστημένη επιστολή εντός έξι μηνών. Με την υποβολή όλων των δικαιολογητικών αναστέλλεται η υποβολή προστίμων και άλλες κυρώσεις και επιτρέπεται η σύνδεση των κτιρίων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

-Ο υπολογισμός του πράσινου προστίμου διατήρησης θα γίνεται από την πολεοδομική υπηρεσία και θα αναγράφεται σε ειδικό έντυπο το οποίο θα αποστέλλεται στον αιτούντα εντός 60 ημερών από την διαπίστωση της πληρότητας του φακέλου. Τα παραστατικά εξόφλησης προσκομίζονται στις πολεοδομίες και συνιστούν πράξη περαίωσης της διαδικασίας διατήρησης της χρήσης για 40 χρόνια.

-Το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εντός 18 μηνών για τις κατοικίες και εντός 24 μηνών για τα ακίνητα άλλη χρήσης (επαγγελματικά ακίνητα). Η εφάπαξ εισφορά επιβραβεύεται με έκπτωση 10%.

-Για όσα ακίνητα τακτοποιούνται δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι μεταβίβασης ακινήτου ή άλλες ασφαλιστικές εισφορές και επιβαρύνσεις. Επιπλέον οι διατηρούμενοι χώροι δεν προσμετρούνται για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Σε όλες τις νέες οικοδομές θα είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός προφίλ του κτηρίου (περιλαμβάνει στοιχεία όπως άδειες, μελέτες, οπτικό υλικό χώρων, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κ.α). Σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές διαπιστώσουν μη νόμιμη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου, τότε την ευθύνη φέρνει ο μηχανικός του έργου με πειθαρχική ποινή που φτάνει μέχρι την αφαίρεση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος.

-Με την ολοκλήρωσης της διαδικασίας το υπουργείο Περιβάλλοντος παραλαμβάνει από τις πολεοδομίες σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία ανά ΟΤΑ για το σύνολο των δηλώσεων, το συνολικό εμβαδόν που διατηρήθηκε και αντίγραφα του ηλεκτρονικού αρχείου που έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις.

Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου

Τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τα πρόστιμα διατήρησης θα κατατεθούν υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ρυθμιστικών και Πολεοδομιών Θεμάτων (ΕΤΕΡΠΣ) και ενός ειδικού λογαριασμού με την επωνυμία «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου». Το ταμείο αυτό θα διαθέτει τα έσοδά του αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης εντός των δήμων.

Η πρώτη δράση που θα ξεκινήσει το ΥΠΕΚΑ είναι η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου στην Αττική. Το σχέδιο νόμου για τους ημιυπαίθριους περιλαμβάνει και όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή καθορίζοντας τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης σε τέσσερις ζώνες.

Εκτός από ήπιας μορφής αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο για τις δύο πρώτες ζώνες, προβλέπει επίσης την δημιουργία συνεδριακού κέντρου, γραφείων και καταστημάτων με ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,12। Οι οικοδομικές άδειες των έργων θα χορηγηθούν από το ΥΠΕΚΑ.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου