Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

«Πουλήστε την ΔΕΗ, Είναι Σημαντικό!»;

Σαφές μήνυμα έστειλαν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ για την ΔΕΗ στους συναρμόδιους υπουργούς. Το 51% υπό δημόσιο έλεγχο παραμένει για την κυβέρνηση θέσφατο – για πόσο ακόμη; - αλλά τα μεγάλα κέρδη του 2009 και η ανάγκη να ανοίξει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού αποτελούν μέγα δέλεαρ για τις αγορές

Τώρα, να γράψουμε ότι δεν το περιμέναμε ή, ακόμα, ότι προκάλεσε έκπληξη και για τους υπουργούς που το άκουσαν, ίσως και πιο εμφατικά από όσο περιγράφουμε στον τίτλο, θα λέγαμε ψέματα...

Οι τεχνοκράτες – εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα έστειλαν ένα σαφές και απλούστατο μήνυμα προς τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη: “Why not selling PPC?”, όπως μας μεταφέρθηκε, ή και “Sell PPC, it’simportant!” κατά μία άλλη έκδοχή που, προσωπικά, μου φαίνεται και πιθανότερη.

Και οι άνθρωποι την αλήθεια είδαν και είπαν! Μία επιχείρηση που αποτελεί σκληρό κρατικό μονοπώλιο για το οποίο η χώρα μας βρίσκεται πολλαπλώς υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον πλέον υποσχόμενο για την ανάπτυξη διεθνώς τομέα. Και μια επιχείρηση που το 2009 έβγαλε κέρδη προ φόρων που άγγιξαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και έδωσε γενναίο μέρισμα.

“Γιατί δεν την πουλάτε;” ή “πουλήστε την, είναι σημαντικό” είπαν, σύμφωνα με πληροφόρηση της “Α” που δεν επιδέχεται διάψευσης. Και το είπαν τουλάχιστον σε έναν υπουργό της κυβέρνησης αν και εκτιμώ ότι σίγουρα το έχουν πει σε περισσότερους, αρμόδιους και μη ενδεχομένως!

Η ΔΕΗ αυτήν την τη στιγμή έχει μπροστά της ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, το ακριβές ύψος του οποίου θα το γνωρίζουμε περίπου σε ένα μήνα από τώρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός στην διάρκεια της πρώτης συνάντησής του με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Θα ξεπερνά, πάντως, τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, αφού μόνο οι νέες λιγνιτικές μονάδες σε Πτολεμαϊδα και Φλώρινα θα φτάσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Και, όπως γράφαμε προ δύο εβδομάδων, είναι πιθανό να αναγκαστεί να στρέψει ένα σημαντικό μέρος του προς τον εκσυγχρονισμό μονάδων που έτσι κι αλλιώς θα αποσυρθούν το 2020.

Μέτωπα αλλά και θετική συγκυρία

Επιπλέον η ΔΕΗ έχει τεράστια μέτωπα ανοικτά στην αγορά ηλεκτρισμού και στην λειτουργία του ανταγωνισμού και στο εγχώριο και στο διεθνές μέτωπο. Από την απώλεια πελατών και τα στρεβλά τιμολόγια που δεν την βοηθούν να ανακτήσει το κόστος έως τις στρεβλώσεις για τις οποίες η ίδια κατηγορείται από την αγορά ότι δημιουργεί με την προνομιακή χρήση των λινιτικών και των υδροηλεκτρικών εργοστασίων και έως τις νέες μονάδες παραγωγής που δημιουργούν πολύ γρηγορότερα από την ίδια οι ανταγωνιστές της.

Αντιμετωπίζει, δηλαδή, η ΔΕΗ μείζονα θέματα που απαιτούν λύσεις και τα οποία ενδεχομένως ένα κρατικό μάνατζμεντ να μην μπορεί να τα επιλύσει. Ή και αν τα επιλύσει, αυτό να μην του αναγνωριστεί από την αγορά και τα προβλήματα να διαιωνιστούν.

Αλλά και, κυρίως, η συγκυρία για την ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι θετική σε σχέση με την συνεχιζόμενη πτώση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού – να η στρέβλωση κόστους για την οποία σας λέγαμε πριν, η πτώση στην πώληση προϊόντος να ευνοεί την πωλητή – την μεγάλη δυνατότητα χρήσης των υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και τις “ελεγχόμενες” διεθνείς τιμές στα καύσιμα.

Στο δε χρηματιστήριο αυτήν την περίοδο η ΔΕΗ είναι πλέον ελκυστική παρά ποτέ. Η κεφαλαιοποίησή της μόλις που ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή η μετοχή της χαρακτηρίζεται από πολλαπλασιαστή προ φόρων κερδών ούτε στο 3! “Πόσο πιο κάτω να πάει, πόσο πιο φτηνά να αγόραζε κάποιος ενδιαφερόμενος ένα ποσοστό και το μάνατζμεντ, βλέποντας ταυτόχρονα ότι οι λύσεις στα μέτωπα δημιουργούν προοπτικές;” αναρωτιούνται οι αγοραίοι τεχνοκράτες.

Έσοδα 1 δισ. ευρώ “εύκολα”…

Και ακόμη και η πώληση ενός, ας πούμε, 33% της ΔΕΗ θα έφερνε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο στο κράτος, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση. Ένα Δημόσιο που βουλιάζει στα ελλείμματα και δεν μπορεί να βρει λύση για να δανειστεί στις αγορές έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει αυτό το “φιλέτο”;

Αυτή, προφανέστατα, είναι η σκέψη των ανθρώπων του ΔΝΤ. Τι λένε στην κυβέρνηση; Επισήμως το 51% παραμένει θέσφατο. Ο μάνατζερ της ΔΕΗ, που ήταν παρών στις συζητήσεις, μετέφερε ότι της κυβερνητικής άποψης υπεραμύνθηκε η κα Τίνα Μπιρμπίλη, επιχειρηματολογώντας στην λογική που όλοι εδώ και χρόνια γνωρίζουμε. Ο ίδιος ο κ. Ζερβός συντάχθηκε, αυτονόητα, με την συγκεκριμένη άποψη, αλλά παραδέχθηκε στην δημοσιογραφική ομήγυρη ότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον...

Ίσως το νέο γερό ανακάτεμα της ενεργειακής τράπουλας να είναι πιο κοντά από όσο το φανταζόμαστε. Μην ξεχνάμε τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της ιταλικής Edisonκ. UmbertoQuadrino στην Αθήνα, κατά τις οποίες η εταιρεία του θα ενδιαφερόταν για την αγορά εργοστασίων της ΔΕΗ. Και μην μας διαφεύγει ότι σε θεσμικό επίπεδο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν μπροστά τους την προσαρμογή στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο, το οποίο αναφέρεται στην υποχρέωση τουλάχιστον του νομικού διαχωρισμού της επιχείρησης.

(Δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “Αξία”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου