Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σχέδια για Yδροηλεκτρικό 800-1000 MW από ΔΕΗ στον Αχελώο

Μία κολοσσιαία επένδυση στον τομέα των υδροηλεκτρικών έργων προετοιμάζει, όπως πληροφορείται το energia.gr., η ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα σταθμό ισχύος 800-1000 μεγαβάτ, μακράν τον μεγαλύτερο στην χώρα μας, ο οποίος σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον Αχελώο και να λειτουργήσει ως μονάδα βάσης για το εγχώριο σύστημα ηλεκτρισμού.

Το υδροηλεκτρικό – μαμούθ δεν σχετίζεται με την χρονίζουσα εκτροπή του ποταμού και θα έχει ανλητικό χαρακτήρα, ενώ στην διοίκηση θεωρούν ότι θα μπορεί να λειτουργήσει και εξισορροπητικά προς τις μονάδες ΑΠΕ σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Κατά την ίδια πληροφόρηση, το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί από την διοίκηση στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού της προγράμματος, ενώ δεν αποκλείεται να αναφερθεί σήμερα σε αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος θα έχει το μεσημέρι την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Η στροφή προς τα υδροηλεκτρικά έργα φαίνεται ότι αρχίζει να αποκτά τα χαρακτηριστικά γενικότερης τάσης στην εγχώρια αγορά, με δεδομένη και την καλή υδραυλικότητα των τελευταίων ετών. Αρκεί εδώ να θυμίσουμε ότι ο όμιλος της Τέρνα Ενεργειακής, ο οποίος έχει συνεργαστεί και με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο των δύο τελευταίων κύκλων της ΡΑΕ (Δεκέμβριος 2009 και Φεβρουάριος 2010) έχει υποβάλει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συνολικά 9 αιτήσεις για μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος άνω των 1.500 μεγαβάτ.

Τα οκτώ, δε, εξ αυτών προορίζεται να εγκατασταθούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (Δήμοι Ινάχου, Αμφιλοχίας, Παρακαμπυλίων και Στράτου) και το ένατο στον Δήμο Βλαχέρνας στην Άρτα.Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα το energia.gr., οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί έδωσαν το 23,5% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής τον Μάρτιο, ήτοι σχεδόν 1 εκατ. μεγαβατώρες, διπλάσιες σε ετήσια βάση.

Πηγή energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου