Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ισχυρό ράλι άνω του 1% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, μετά την δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι βλέπει ισχυρή πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στον ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα και πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παγώσει την παραγωγή της.
"Η Ρωσία είναι έτοιμη να παγώσει την παραγωγή πετρελαίου της – που είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο", σημείωσε ο Πούτιν την Κυριακή.
"Θα κάνουμε τα πάντα που οι εταίροι μας από τον ΟΠΕΚ αναμένουν. Δεν αποτελεί ζήτημα για τη Μόσχα το να παγώσει την παραγωγή αργού", επεσήμανε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στη Λίμα μετά τη σύνοδο κορυφής του APEC. Όπως πρόσθεσε, οι πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας είναι έτοιμες να το πράξουν.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι βλέπει "μεγάλη πιθανότητα" ότι θα υπάρξει συμφωνία στον ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα.
Το futures του Brent αγγίζουν τα $47,31 το βαρέλι, 65 σεντς υψηλότερα, ή 0,96%, ενώ στις ΗΠΑ το West Texas Intermediate ενισχύεται 0,9% ή κατά 41 σεντς, στα $46,10 το βαρέλι.
Όπως σημειώνουν οι traders η αγορά ενδέχεται ώθηση λόγω των ανανεωμένων προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή μετά από περισσότερα από δύο χρόνια χαμηλών τιμών που ήταν το αποτέλεσμα της υπερβάλλουσας προσφοράς.
"Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις ειδήσεις γύρω από τη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή", σημειώνει η ANZ.
Η συμφωνία έχει γίνει πιο πιθανή, καθώς το Ιράν, το οποίο επιθυμεί να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο αγοράς μετά από χρόνια κυρώσεων που ήρθησαν τον Ιανουάριο, αναμένεται να λάβει εξαίρεση, εάν συμφωνήσει τουλάχιστον σε ένα ανώτερο επίπεδο παραγωγής. Αυτό θα αφήσει το βάρος της μείωσης σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού του αντίπαλου και de-facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας.
"Εκτιμώ ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία την επόμενη εβδομάδα", σημειώνει ο Matt Stanley, αναλυτής της Freight Investor Services στο Ντουμπάι, αν και προσθέτει ότι μετά την συμφωνία το ράλι δεν είναι απίθανο να διαρκέσει καθώς οποιαδήποτε περικοπή δεν θα είναι αρκετά μεγάλη για να φέρει την παραγωγή πετρελαίου σε ισορροπία με την κατανάλωση.
Η Barclays επίσης θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια μορφή συμφωνίας, η οποία ωστόσο θα έχει μικρό αντίκτυπο.

(Πηγή: capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου