Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Κύπρος: Χωρίς Χρονικό Ορίζοντα οι Εξελίξεις από την «Αφροδίτη»

Σε διαβουλεύσεις με τους αδειούχους στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ εξακολουθεί να βρίσκεται το κράτος, χωρίς να μπορεί να καθοριστεί επακριβώς το πότε θα προχωρήσει η διαδικασία για την εξαγωγή φυσικού αερίου. 
Δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο κατέθεσαν οι αδειούχοι, ανέφερε στο EnergyNews, πηγή από το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Όπως μας επισημάνθηκε, τα χρονοδιαγράμματα βρίσκονται στο επίμαχο σχέδιο και θα τεθούν σε εφαρμογή, με την έγκρισή του. «Όσο μετακινείται η οριστικοποίηση της απόφασης, τόσο μετακινούνται και τα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι να βρεθούν οι αγορές, προκειμένου να πωληθεί το ΦΑ σε μια συμφέρουσα για όλους τιμή. Τότε είναι που θα φανεί το νέο χρονοδιάγραμμα για πώληση του ΦΑ», τόνισε η ίδια πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των ποσοτήτων ΦΑ που έχουν ανιχνευθεί στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του Οικοπέδου 12, η πιο συμφέρουσα λύση για τη μεταφορά του είναι οι αγωγοί. Οι αδειούχοι του κοιτάσματος εστιάζουν στην αγορά της Αιγύπτου (τερματικά) και της Κύπρου (ηλεκτροπαραγωγή).
Η ιστορία του οικοπέδου 12
Οι διαδικασίες αδειοδότησης του οικοπέδου 12 ξεκίνησαν προς το δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας. Πιο συμφέρουσα κρίθηκε η προσφορά της αμερικανικής Noble Energy, στην οποία δόθηκε η άδεια έρευνας τον Οκτώβριο του 2008.
Τον Αύγουστο του 2011, η Noble σύναψε συμφωνία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, για εμπορική ανάπτυξη του οικοπέδου, ενώ ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο Οικόπεδο 12. Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαίωναν τους υπολογισμούς για ύπαρξη υδρογονανθράκων στο συγκεκριμένο τεμάχιο.
Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2013 η Noble προχωρεί στη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, για διακρίβωση του μεγέθους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κοιτασμάτων. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς εντοπίστηκαν κοιτάσματα της τάξης των 4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών ΦΑ.
Μετά την ανακάλυψη αυτή, τον Ιούνιο του 2015 κηρύχθηκε η εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος Αφροδίτη, βάσει το συμβολαίου με τους αδειούχους. Στα πλαίσιο της κήρυξης εμπορευσιμότητας του «Αφροδίτη», κατατέθηκε το σχέδιο παραγωγής και ανάπτυξης του κοιτάσματος. Τον Ιανουάριο του 2015, η κυβέρνηση ξεκίνησε τις συζητήσεις με τους αδειούχους, ενώ τον Απρίλιο του 2016, κατατέθηκε αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος . Το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση, με στόχο κράτος και δικαιούχοι να καταλήξουν σε συμφωνία για πώληση του ΦΑ στην Αίγυπτο.
Σημειώνεται ότι τις όποιες συμφωνίες πώλησης προκύψουν, θα πρέπει να υπογραφούν μεταξύ των αγοραστών και των αδειούχων του κοιτάσματος.
Οι αδειούχοι
Από το 2008 που την αποκλειστική άδεια έρευνας στο τεμάχιο 12 είχε λάβει η Noble Energy, άλλαξαν πολλά.
Στις αρχές του 2013, το 30% της άδειας του ερευνητικού τεμαχίου 12 εξαγοράστηκε από τις εταιρείες Delek και Avner, οι οποίες έλαβαν ποσοστό 15% έκαστη.
Τον Ιανουάριο του 2016, η βρετανική εταιρεία B.G. εξαγόρασε το 35% των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την Άδεια Έρευνας για το ερευνητικό τεμάχιο «12». Ακολούθησε η εξαγορά της B.G. από τη Shell, στην οποία μεταφέρθηκε το μερίδιο στο τεμάχιο 12.
Σήμερα, αδειούχοι του κοιτάσματος Αφροδίτη είναι κατά 35% η Shell, κατά 35%, κατά 15% η Noble, ενώ το υπόλοιπο 15% κατέχει η Avner.

(Πηγή: energynews.com.cy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου