Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Βρετανία: Η χρέωση της πλαστικής σακούλας καθάρισε τις ακτές

Μόλις ένα χρόνο μετά την επιβολή χρέωσης στην πλαστική σακούλα σε όλη την επικράτεια της Βρετανίας, οι σακούλες που καταλήγουν στις ακτές της χώρας δείχνουν να έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό.

Η ευχάριστη είδηση ανακοινώθηκε από την οργάνωση Marine Conservation Society(MCS), η οποία μετρά τα σκουπίδια στις ακτές στο πλαίσιο ετήσιας εκστρατείας καθαρισμού με εθελοντές.

«Ο αριθμός παρουσιάζει σημαντική μείωση, και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα της χρέωσης» δήλωσε στο BBC η Λόρεν Άιλς της οργάνωσης.
6 λεπτά η τιμή της σακούλας στα καταστήματα

Οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται στα μεγάλα καταστήματα 5 πένες (6 λεπτά του ευρώ) έκαστη.

 Το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται στην Ουαλία το 2011, στη Βόρεια Ιρλανδία το 2013, στη Σκοτία το 2014 και στην Αγγλία πέρυσι τον Οκτώβριο.

Περίπου 6.000 εθελοντές συμμετείχαν στη φετινή εκστρατεία της MCS για τον καθαρισμό των βρετανικών ακτών.

Μέτρησαν κατά μέσο όρο κάτι λιγότερο από επτά πλαστικές σακούλες ανά 100 μέτρα ακτογραμμής, αριθμός μειωμένος κατά 40% σε σχέση με το 2015. Είναι εξάλλου ο χαμηλότερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας.

Η βρετανίδα υπουργός περιβάλλοντος Τερές Κόφεϊ δήλωσε πως η επιβολή χρέωσης αποδεικνύεται «τεράστια επιτυχία» και επισήμανε ότι μόνο στην Αγγλία συγκεντρώθηκε από τις χρεώσεις το ποσό των 29 εκατομμυρίων λιρών για τις δράσεις οργανώσεων.

Η MCS έλαβε πέρυσι μερίδιο 28.400 λιρών, το οποίο διατέθηκε στην εκστρατεία καθαρισμού.

Οι πλαστικές σακούλες αφενός παράγονται από μη ανανεώσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, αφετέρου έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για τη θαλάσσια ζωή: χελώνες, πουλιά και άλλα είδη τις καταπίνουν νομίζοντας ότι πρόκειται για μέδουσες, ενώ άλλα ζώα πεθαίνουν παγιδευμένα στο πλαστικό.

Επιπλέον, οι σακούλες διασπώνται με τον καιρό σε όλο και πιο μικρά κομμάτια, τα οποία περνούν τελικά στην τροφική αλυσίδα.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου