Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κύπρος: Στο 9,6% το Μερίδιο των ΑΠΕ για το 2015

Υπερκαλύφθηκε το 2015 ο ενδιάμεσος στόχος της κυβέρνησης για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς πέρσι το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στην Κύπρο ανήλθε στο 9,6%, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος του Κράτους για τη διετία 2015-2016 είναι όπως το ποσοστό αυτό ανέλθει στο 7,45%.

Μιλώντας στην παρουσίαση των πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2015 την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε πως μέχρι τον Αύγουστο του 2016 η συνολική δυναμικότητα των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ήταν 247,5 MW.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Ανδρέας Μαραγκός ανέφερε πως στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδιασμού για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής διαχειρίστηκε τη σύνδεση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του 2015 είχαν εγκατασταθεί Φωτοβολταïκά Συστήματα συνολικής ισχύος πάνω από 76 MW. 

Παράλληλα, κατά το 2015, το Υπουργείο Ενέργειας εξήγγειλε το νέο σχέδιο «Ηλιακή Ενέργεια για Όλους». Σκοπός του σχεδίου είναι η προώθηση εγκατάστασης Φωτοβολταïκών Συστημάτων με τη Μέθοδο Συμψηφισμού Μετρήσεων (Net Metering) και Αυτοπαραγωγής για την περίοδο 2015-2016. Το Σχέδιο αυτό, το οποίο διαχειρίζεται εξολοκλήρου η ΑΗΚ, σημείωσε ο κ. Μαραγκός, εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού για διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 16% μέχρι το 2020. Μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 9% περίπου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ υπογράμμισε πως η Αρχή, ως Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, θα βοηθήσει αποφασιστικά στη λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς όπου ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής έχει καταλυτικό ρόλο δημιουργώντας τα αναγκαία υπόβαθρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για την ολοκληρωμένη διαχείριση του δικτύου Διανομής, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο αυτοματοποίησης του Δικτύου, που θα επιτευχθεί με την υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος SCADA/DMS. Το έργο αυτό, μαζί με τη σταδιακή ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την αποδοτική λειτουργία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζοντας τη διαφανή και απρόσκοπτη πρόσβαση στο δίκτυο των καταναλωτών και γενικότερα όλων των χρηστών.

(Πηγή: energynews.com.cy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου