Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Greenpeace: Η υπερκατανάλωση ενδυμάτων έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η Greenpeace προειδοποίησε να μην γίνεται υπερκατανάλωση ρούχων, πηγή «σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων», με την ευκαιρία της «Μαύρης Παρασκευής» ("Black Friday"), ημέρας προώθησης πωλήσεων σε πολλά καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Η "fast fashion" παράγει απορρίμματα, ρύπανση, αέρια θερμοκηπίου και δεν μπορεί, σε αυτό το στάδιο, να επιλυθεί με την ανακύκλωση σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Τα ρούχα είναι από τα είδη που πωλούνται περισσότερο» στη διάρκεια της «Μαύρης Παρασκευής», των εκπτώσεων που διοργανώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ημέρα των Ευχαριστιών και σήμερα έχουν επεκταθεί και σε πολλές άλλες χώρες.
«Είναι δύσκολο να αντισταθείς στην ευκαιρία, αλλά η “fast-fashion” σημαίνει πως καταναλώνουμε και πετάμε ρούχα πιο γρήγορα από αυτό που μπορεί να αντέξει ο πλανήτης», υπογραμμίζει η Κίρστεν Μπρόντε, επικεφαλής της εκστρατείας "Detox my Fashion" που διεξάγει η μκο από το 2011.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η παγκόσμια παραγωγή ρούχων έχει διπλασιαστεί τα 15 τελευταία χρόνια.

Ένας άνθρωπος αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα απ΄ό,τι πριν από 15 χρόνια, και κρατάει ένα κομμάτι δύο φορές λιγότερο χρόνο, σύμφωνα με μια έρευνα της McKinsey την οποία επικαλείται η Greenpeace.

Τα εμπορικά σήματα έχουν πολλαπλασιάσει τον αριθμό των συλλογών τους, ενώ από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία και τη Βρετανία οι τιμές έχουν αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με άλλα καταναλωτικά αγαθά, τροφοδοτώντας τη φρενίτιδα: το 2014, για πρώτη φορά, ο αριθμός των κομματιών που παρήχθησαν μέσα σε ένα έτος ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια, δηλαδή, σχεδόν 14 ανά άτομο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Όμως, οι οικολογικές επιπτώσεις είναι πολλές: χημική ρύπανση από τα εργοστάσια ή τα μικροβιοκτόνα στα βαμβακοχώραφα, εντατική χρήση νερού και πηγών ενέργειας που προκαλούν υπερθέρμανση.

Η ραγδαία αύξηση των συνθετικών ρούχων είναι ιδιαιτέρως προβληματική, σημειώνει η Greenpeace, κυρίως του πολυεστέρα που εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απ΄ό,τι το βαμβάκι, αποσυντίθεται δυσκολότερα και μπορεί να περιλαμβάνει μικροΐνες από πλαστικό, δηλητήριο για τους ωκεανούς.

Επίσης, «η ανακύκλωση είναι ένας μύθος» καθώς δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί τόσο πολύ τεχνικά όσο εμπορικά, προσθέτει η οργάνωση.

Στοκ από ρούχα ευκαιρίας εξάγονται στις χώρες του Νότου, αλλά η χρήση τους είναι συχνά περιορισμένη λόγω της κακής ποιότητάς τους.

Για τη ΜΚΟ, «τα εμπορικά σήματα πρέπει να ξανασκεφθούν το εμπορικό μοντέλο της μιας χρήσης που έχουν υιοθετήσει και να παράγουν ρούχα μεγαλύτερης διάρκειας».

Ως καταναλωτές, έχουμε επίσης την εξής δύναμη: «Προτού αγοράσουμε, μπορούμε όλοι μας να αναρωτηθούμε: “Tο έχω πραγματικά ανάγκη;"» προσθέτει η Μπρόντε.

Πηγή real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου