Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Μια «Πράσινη Αυλή» στο Παλιό Αεροδρόμιο

 Τρεις πεζόδρομοι, οι δύο στο ίχνος των υφιστάμενων αεροδιαδρόμων, σχηματίζουν ένα τρίγωνο στο κέντρο της έκτασης όπου χωροθετείται ένα μουσείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περίπου 2.000 στρέμματα αττικού πρασίνου χωρίζονται σε επτά θεματικές ενότητες, με ποδηλατόδρομους, γήπεδα, μουσεία, υδάτινα στοιχεία, χώρους αναψυχής και εστίασης, εμπορικά καταστήματα. Αυτή είναι η γενική εικόνα του πάρκου που θα καταλάβει το κέντρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό: ένας ελεύθερος χώρος που θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και ως «πράσινη αυλή» για τη σχεδιαζόμενη επένδυση.

Τη μελέτη για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στο Ελληνικό ανέλαβε για λογαριασμό της Lamda Development το αρχιτεκτονικό γραφείο Charles Anderson Landscape Architecture με Ελληνα συνεργάτη το γραφείο Doxiadis+. Η αρχιτεκτονική του «αφήγηση» χρησιμοποιεί τα ίχνη του παλαιού αεροδρομίου και συγκεκριμένα τους αεροδιαδρόμους, τα διατηρούμενα υπόστεγα και άλλα κτίρια, καθώς και μέρος της ολυμπιακής υποδομής του ακινήτου, διαμορφώνοντας επτά ενότητες.
Οι αρδευτικές ανάγκες θα εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό με τη συλλογή βρόχινου νερού, την επαναχρησιμοποίηση νερού από τον βιολογικό καθαρισμό και τα συστήματα θέρμανσης/ψύξης. Στο πάρκο θα υπάρχουν 329.000 τ.μ. παλαιών και νέων κτιρίων, με χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και εμπορίου.
Πιο συγκεκριμένα, ας δούμε πώς οι αρχιτέκτονες τοπίου οραματίζονται τις επτά περιοχές του πάρκου:
1. Πάρκο γλυπτικής. Η περιοχή αποκτά λόφους (με τη χρήση χώματος από εκσκαφές), στους οποίους αναπτύσσονται γλυπτά μεγάλης κλίμακας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στον μεγαλύτερο λόφο θα κατασκευαστεί ένα Κέντρο Τέχνης, που θα έχει καφέ/εστιατόριο και κατάστημα με θέα στο πάρκο.
2. Περιοχή αθλητισμού. Η «Αθλητική Εγκατάσταση Τραχώνων» στοχεύει να είναι ένα παγκοσμίου επιπέδου κέντρο για τον οργανωμένο αθλητισμό, το οποίο θα περιλαμβάνει κλειστό κολυμβητήριο, γήπεδα τένις, μπάσκετ, στίβο κ.ά. Στην περιοχή θα κατασκευαστεί ένα «Health Club», καταστήματα και χώροι εστίασης, καθώς και ένα «Fun Park» για όλη την οικογένεια. Στην έκταση κυριαρχεί το Ολυμπιακό γήπεδο κανόε-καγιάκ σλάλομ, ενώ διατηρείται και το γήπεδο baseball για αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λπ.
3. Περιοχή Εκθέσεων. Πρόκειται για την πιο «ευέλικτη» αλλά και επίπεδη περιοχή του πάρκου. Το κτίριο του Eero Saarinen κυριαρχεί ως εκθεσιακός χώρος. Γύρω του δημιουργείται ένα μεγάλο λιβάδι, το οποίο διασχίζει τμήμα του αεροδιαδρόμου, υπό τη μορφή πεζόδρομου. Το «μεγάλο λιβάδι» είναι ιδανικό για παιχνίδι και βόλτα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει ως ανοιχτός χώρους για εκθέσεις και υπαίθριες αγορές. Στο νότιο άκρο αναδημιουργείται ένα ρέμα: στη μία πλευρά του θα βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο Boeing 737 (σε μια εικαστική ενότητα που θα ονομάζεται «awaiting clearance») και στην άλλη θα ξεκινά ο μεγάλος οριζόντιος πεζόδρομος. Οι αεροδιάδρομοι θα καλυφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους με χώμα (από μισό μέτρο έως ενάμιση), αφήνοντας μόνο το πλάτος ενός πεζόδρομου.
4. Περιοχή υποστέγων. Τα διατηρητέα υπόστεγα των αεροπλάνων μετατρέπονται σε ένα νέο Μουσείο Αεροπορίας. Δίπλα τους, νέα κτίρια θα φιλοξενούν ένα παζάρι, «ενώνοντας» θεματικά το πάρκο με το παρακείμενο εμπορικό κέντρο. Είναι η περιοχή που θα δεχθεί τις λιγότερες επεμβάσεις.
5. Περιοχή Τραχώνων. Στο βορειοδυτικό κομμάτι του πάρκου κυριαρχεί το ρέμα των Τραχώνων, το οποίο επαναδημιουργείται. Μικρές λιμνούλες και υγρότοποι αναπτύσσονται κατά μήκος του, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως σημεία αναψυχής αλλά και φυσικής εκτόνωσης του νερού προς τη θάλασσα. Το Ολυμπιακό γήπεδο χόκεϊ διατηρείται (χωρίς το κτίριό του) και μεταμορφώνεται σε ένα ξέφωτο. Η περιοχή αυτή θα έχει την πυκνότερη κάλυψη από δένδρα στο πάρκο. Για τη δημιουργία των λιμνών και των υγρότοπων θα αφαιρεθούν μεγάλες ποσότητες χώματος, οι οποίες θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του πάρκου (Πάρκο γλυπτικής και Περιοχή εκθέσεων) για τη δημιουργία λόφων και την κάλυψη των αεροδιαδρόμων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ανάγκες μεταφοράς εδάφους.
6. Ολυμπιακό κέντρο και αστικές καλλιέργειες. Το Ολυμπιακό κέντρο (Olympic place plaza) είναι το «τρίγωνο» που δημιουργείται από τους τρεις τεμνόμενους πεζόδρομους του πάρκου. Κυριαρχεί ένα μεγάλο υδάτινο στοιχείο με τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους, ως ανάμνηση της ολυμπιακής χρήσης του ακινήτου. Δίπλα θα δημιουργηθεί Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, με καφέ, καταστήματα και ένα μεγάλο λιβάδι για βόλτες και πικ νικ. Δίπλα, αναπτύσσεται ένας χώρος αστικής καλλιέργειας, ο οποίος θα ενοικιάζεται ή θα παραχωρείται. Εσπεριδοειδή, αμπέλια, σιτάρι και μικροί «μπαξέδες» θα δημιουργούν μια πραγματική εστία αγροτικής παραγωγής. Τμήματα του αεροδιαδρόμου διατηρούνται ως χώρος έκθεσης/πώλησης αγροτικών προϊόντων και πάρκινγκ.
7. Αττικό δάσος. Σε αυτή τη λεπτή ζώνη δημιουργείται μια περιοχή η οποία θα θυμίζει άγρια ελληνική φύση. Ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές, μηλιές, συκιές, βελανιδιές και άλλα «οικεία» στους περισσότερους δέντρα θα φυτευθούν κατά μήκος της έκτασης. Στόχος της έκτασης είναι να λειτουργήσει ως σύνδεση ανάμεσα σε μία από τις περιοχές κατοικίας και το υπόλοιπο πάρκο.
Χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το MoU, που συμπεριελήφθη στη συμφωνία που κυρώθηκε από τη Βουλή, ο επενδυτής θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρώσει το 67% των ανοιχτών χώρων του πάρκου, των πεζόδρομων/ποδηλατόδρομων και των αθλητικών εγκαταστάσεων την πρώτη επταετία από την υπογραφή της σύμβασης (δηλ. στα επόμενα 5 χρόνια). Ο επενδυτής δεσμεύθηκε να δημιουργήσει ακόμα 600.000 τ.μ. κοινόχρηστου πρασίνου μέσα στις περιοχές ανάπτυξης που περιβάλλουν το πάρκο, η σωστή χωροθέτηση των οποίων είναι κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει τη σχέση της πόλης με το πάρκο.
 
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου