Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Οι κλιματικά ευάλωτες χώρες στοχεύουν σε 100% πράσινη ενέργεια

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εκπρόσωποι από τα 47 πιο ευάλωτα κράτη στην κλιματική αλλαγή συμφώνησαν να μεταβούν πλήρως στην πράσινη ενέργεια μεταξύ 2030 και 2050.

Μετά από διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων, οι χώρες αποφάσισαν να αναθεωρήσουν τα εθνικά τους σχέδια μέχρι το 2020, μέσω συστηματικών περικοπών των εκπομπών άνθρακα που θα παρακολουθούνται σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που προέκυψε από τη συνάντηση, οι υποκείμενες αιτίες των κινδύνων καταστροφών και της ευπάθειας του κλίματος πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι εκπρόσωποι των χωρών επιβεβαίωσαν επίσης ότι θα τηρήσουν τη δεσμευτική συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ως αποτέλεσμα της τελευταίας συνάντησης, οι εκπρόσωποι των 47 χωρών δεσμεύτηκαν να επιτύχουν ουδετερότητα του άνθρακα ως τη δεκαετία του 2050, σύμφωνα με την προαναφερθείσα συμφωνία του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, κάθε χώρα θα πρέπει να κατανοήσει πλήρως τον παγκόσμιο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και την ευημερία των πολιτών τους.

Ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει επίσης την ιδέα της παγκόσμιας συνεργασίας, καθώς πρόκειται για μια απειλή που μπορεί δυνητικά να βλάψει όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση ή τη σταθερότητα της κάθε μίας.

Επιπλέον, τα 47 κράτη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού, συμφώνησαν ομόφωνα να δεσμευτούν για τη δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος συνεργασίας που θα είναι πλήρως εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση των μελλοντικών κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου