Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΟΠΕΚ: Πρόταση στο Ιράν να Συμμετέχει με «Ευελιξία» στο Πάγωμα της Παραγωγής Αργού

Πιο κοντά στο να κλείσει συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής φαίνεται ότι βρίσκεται ο ΟΠΕΚ, με τα περισσότερα μέλη του να είναι έτοιμα να προσφέρουν στο Ιράν αξιοσημείωτη ευελιξία όσον αφορά τον όγκο παραγωγής, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που εμποδίζει ουσιαστικά τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, με την Τεχεράνη να ζητά -δικαίως για τους περισσότερους- να αποκλειστεί απ' αυτή, καθώς προσπαθεί να κερδίσει ξανά το μερίδιο αγοράς της μετά την άρση των κυρώσεων της χώρας.
Η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι οι εξαγωγές του Ιράν έχουν ήδη ενισχυθεί και ότι δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας συναντήθηκαν στη Ντόχα οι υπουργοί Πετρελαίου αρκετών χωρών μελών του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters, οι χώρες μέλη πρότειναν στο Ιράν να διατηρήσει την παραγωγή στα 3,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Το Ιράν έχει ήδη δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το «πάγωμα» στα επίπεδα μεταξύ 4 και 4,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι ήθελαν το Ιράν να συγκρατήσει την παραγωγή του στα 3,6-3,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όσα δηλαδή παράγει σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ.
Πηγή του Reuters είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ, ο οποίος παρευρέθηκε συνομιλίες της Παρασκευής, είπε ότι ήταν αισιόδοξος ότι ο Οργανισμός θα καταλήξει σε συμφωνία και επίσημα στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih είπε ότι η συνάντηση «πήγε καλά».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου