Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Επενδύσεις στην Πράσινη Ενέργεια με Αιολικές Μονάδες Κάνει η Γεωργία

Μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Γεωργίας στην Ενεργειακή Κοινότητα, που υπεγράφη κατά την 14η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού, αναμένεται η Γεωργία το 2017 να γίνει πλήρες μέλος της.
Η χώρα δίνει, πλέον, ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και στην αιολική ενέργεια, χαράσσοντας σχετική στρατηγική, ενώ στόχος της Κυβέρνηση αποτελεί η ενεργειακή της ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην Τιφλίδα, εγκαινιάστηκε πρόσφατα η λειτουργία της πρώτης μονάδας αιολικής ενέργειας που βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκόρι, συνολικής δυναμικότητας 20,7 MW και ετήσιας ηλεκτροπαραγωγής 88 εκατ. kWh. Το έργο υλοποιήθηκε από το Ταμείο Ενεργειακής Ανάπτυξης και την κρατική εταιρεία Georgian Oil and Gas State Corporation. Η μονάδα αποτελείται από έξι εγκαταστάσεις, ενώ το επενδυτικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 34 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, εκ των οποίων 24 εκατ. δολάρια διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και 10 εκατ. δολάρια από τη Γεωργιανή πλευρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την τελευταία τετραετία, 94 έργα ξεκίνησαν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επενδυτικού κόστους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ενεργειακή στρατηγική της Γεωργίας, για την περίοδο 2016-2025 προβλέπεται η υλοποίηση και άλλων μονάδων αιολικής ενέργειας.
 
(ypaithros.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου