Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τεράστια Πρόκληση για τη Γεωργία η Κλιματική Αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επάρκεια τροφίμων. Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα φτάσει τα 9 δισ. κατοίκους. Για να υπάρχει επάρκεια τροφίμων για όλους θα πρέπει να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή κατά 70%.
Η κλιματική αλλαγή όμως επιδρά την ίδια ώρα αρνητικά στην εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής σε ορισμένες περιοχές της γης. Στα επόμενα 50 χρόνια οι γεωργοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς κλιματικές συνθήκες. Ακόμη και αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της σοδειάς τους κατά 10%. 

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η γεωργία τα τελευταία 12.000 χρόνια. Το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε είναι η φυσική βιοποικιλότητα των προγονικών ειδών, δηλαδή των λεγόμενων άγριων προγόνων των σημερινών φυτών. Αλλά και αυτά χρειάζονται επεξεργασία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει πρώτα να γίνει διασταύρωση του άγριου φυτού με ένα εξημερωμένο και μόνο τότε θα διαπιστωθεί ποιες ιδιότητες διαθέτει, αν είναι δηλαδή ανθεκτικό στην ξηρασία, σε ασθένειες ή σε παράσιτα. Και μετά θα πρέπει έλθουν σε καλλιεργήσιμη μορφή καθώς δεν είναι όλα τα άγρια φυτά κατάλληλα για σπορά, οι αγρότες θέλουν είδη που να τους αποφέρουν μεγάλες σοδειές. Άρα πρέπει να ενσωματώσουμε τις αρχικές ιδιότητες σε νέα καλλιεργήσιμα είδη.
Το ρύζι, το καλαμπόκι, το σιτάρι και οι πατάτες, είναι φυτά που αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά είδη διατροφής μας. Προέκυψαν από την εξημέρωση των λεγόμενων προγονικών τους ειδών, τα οποία υπό ορισμένες συνθήκες φέρνουν μεγάλες ποσότητες σοδειάς. 
Εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι οι σύγχρονες μέθοδοι πολλαπλασιασμού και διασταύρωσης των φυτών αυτών δεν εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες που διαθέτουν τα προγονικά τους είδη για να αντέξουν στην κλιματική αλλαγή. Υπάρχει ένα είδος άγριου ρυζιού που ανθίζει τη νύχτα. Αυτή η ιδιότητα θα μπορούσε να περάσει σε άλλα είδη ρυζιού για να γίνουν πιο ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες. 
Η οικονομική σημασία των άγριων φυτών υπολογίζεται σε 100 δισ. δολάρια το χρόνο. Παρ' όλα αυτά ένα ελάχιστο μόνο ποσοστό των άγριων φυτών φυλάσσεται σε τράπεζες σπόρων για μελλοντική χρήση.

(Πηγή: Premium.paratiritis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου