Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Νέα Μεγάλη Άσκηση Ετοιμότητας από την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος στον Κόλπο της Ελευσίνας

Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. διεξήγαγε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου μεγάλης κλίμακας Άσκηση Ετοιμότητας στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεών της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), ως ανάδοχος της EMSA για την αντιμετώπιση ρυπάνσεων πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην Άσκηση, η οποία διεξήχθη στον Κόλπο Ελευσίνας και διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, συμμετείχαν το M/T "AKTEA OSRV” (Δεξαμενόπλοιο με δυνατότητα περισυλλογής πετρελαίου), και το P/K - N/Γ ΑΙΓΙΣ Ι που ανήκουν στον Όμιλο της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.

Το σενάριο περιελάμβανε διαρροή βαρέως κλάσματος πετρελαίου (Heavy Fuel Oil – HFO) κατά τη σύγκρουση δύο Δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο της Ελευσίνας.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης το M/T "AKTEA OSRV” έκανε χρήση του ειδικού Ραντάρ Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ για να εντοπίσει με ακρίβεια τις ποσότητες που διέρρευσαν προκειμένου να τις περισυλλέξει ενώ ανέφερε τα ευρήματα στις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ώστε να είναι δυνατή η κατάστρωση αποτελεσματικού Σχεδίου Αντιμετώπισης. Το ανωτέρω σύστημα Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού και αποτύπωσης σε πραγματικό χρόνο των πετρελαιοκηλίδων ακόμα και σε συνθήκες μηδενικής ορατότητας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση περισυλλογής πετρελαίου με την άρτια ανάπτυξη του ειδικού εξοπλισμού από το "AKTEA OSRV” που περιλαμβάνει πλωτά φράγματα ταχείας ανάπτυξης, βραχίονες περισυλλογής κατάλληλους για χρήση ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα.
Το P/K - N/Γ ΑΙΓΙΣ Ι κλήθηκε δράσει επικουρικά στην αντιμετώπιση της ρύπανσης με την πόντιση πνευστών φραγμάτων κατάλληλων ελαιοσυλλεκτών και λοιπού αντιρρυπαντικού εξοπλισμού.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου