Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ανακαλύφθηκε στο Τέξας το Μεγαλύτερο Πεδίο Πετρελαίου στην Ιστορία των ΗΠΑ


Γεωλόγοι στο Τέξας ανακάλυψαν πετρελαϊκό πεδίο στο Permian Basin, το οποίο θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ στις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι περιέχει 20 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου και 1,6 δισεκ. βαρέλια φυσικού αερίου, ενώ η αξία του πετρελαίου υπολογίζεται σε 900 δις δολ. σε τρέχουσες τιμές
Το 50-60% των ποσοτήτων αυτών, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι δυνατόν να εξορυχθεί.
Το νεοανακαλυφθέν πεδίο είναι τριπλάσιο σε έκταση από τον σχηματισμό Bakken στη Βόρεια Ντακότα.

Το πεδίο χαρακτηρίζεται ως σχηματισμός «συνεχούς πετρελαίου» (“ continuous oilformation), όρος που αναφέρεται σε σχηματισμούς σχιστολιθικού πετρελαίου. Η νέα τεχνολογία στο σχιστολιθικό πετρέλαιο επιτρέπει την εξόρυξη δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από περιοχές που έχουν ήδη αποδώσει δισεκατομμύρια βαρέλια συμβατικού πετρελαίου.
Το νέο τεράστιο κοίτασμα, γνωστό ως Wolfcamp, βρίσκεται στην έρημο του Δυτικού Τέξας, ενώ θεωρείται πως σε αυτό υπάρχει η μεγαλύτερη ενιαία συσσώρευση αργού πετρελαίου που έχει εκτιμηθεί ποτέ.
Στην περιοχή του Wolfcamp γίνονται συμβατικές εξορύξεις πετρελαίου από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, οι εταιρείες πραγματοποιούν εξορύξεις σε πάνω από 3.000 πηγάδια με τη μέθοδο του fracking, που χρησιμοποιείται στις έρευνες σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές η εξόρυξη από το πεδίο δεν θεωρείται συμφέρουσα.
Όπως αναφέρει ο Morris Burns, πρώην πρόεδρος της Permian Basin Petroleum Association, οι επενδύσεις στο σχιστολιθικό πετρέλαιο δεν πρόκειται να ανακάμψουν πριν οι τιμές φτάσουν τα 60 με 65 δολ. το βαρέλι. Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι μη συμβατικές μέθοδοι εξόρυξης έχουν αυξημένο κόστος. Ας σημειωθεί ότι πολλά πηγάδια οριζόντιας εξόρυξης, που χρησιμοποιούνται στο shale oil, έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, εδώ και δύο χρόνια, και οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια, μείωση που αναμένεται να σημειωθεί και το 2017. 
 
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου