Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Οικονομία 450 ευρώ το χρόνο χάρη στις οικολογικές ηλεκτρικές συσκευές

 Οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομούν κάθε χρόνο έως και 450 ευρώ, χάρη στον οικολογικό σχεδιασμό των ηλεκτρικών συσκευών, όπως προκύπτει από ευρωπαϊκή μελέτη την οποία έχει αναρτήσει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).
Η μελέτη, όπως αναφέρει η οργάνωση των καταναλωτών, «ανατέθηκε στην εταιρεία Ecofys από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC και την επίσης Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών για την Τυποποίηση (το BEUC και την αδελφή οργάνωσή του) ANEC, μέλος των οποίων είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ».
Όπως σημειώνεται, ο οικολογικός σχεδιασμός αποτελεί ναυαρχίδα στις πολιτικές της ΕΕ και άπτεται της ενεργειακής χρήσης των συσκευών, με την απαγόρευση των λιγότερο αποδοτικών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νόμοι της ΕΕ έδωσαν τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να παράγουν ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και αν οι καταναλωτές από την πλευρά τους επιλέγουν ένα προϊόν το οποίο καταναλώνει την λιγότερη δυνατή ενέργεια – δηλαδή είναι στην κορυφή της κατηγορίας της ενεργειακής ετικέτας – η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να φτάσει τα 450 ευρώ ανά έτος, αλλά και παραπάνω.

Η μελέτη, αξιολογεί τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν από τον οικολογικό σχεδιασμό και την αναφορά στην ετικέτα της κατανάλωσης ενέργειας για το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η υψηλότερη τιμή αγοράς αυτών των συσκευών, έχει προσμετρηθεί στους υπολογισμούς και, ακόμη και με αυτό το στοιχείο, προκύπτει ξεκάθαρα οικονομικό όφελος για όσους αποφασίσουν να αγοράσουν οικολογικά σχεδιασμένες συσκευές.
«Εκτός όμως από τα οικονομικά οφέλη, ο οικολογικός σχεδιασμός βοηθά και στην βελτίωση των καταναλωτικών προϊόντων, όπως το να είναι πιο αποδοτικά, πιο αθόρυβα και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής» όπως αναφέρεται.
Η μελέτη τονίζει επίσης, ότι η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη, εάν πιο φιλόδοξα πρότυπα στον οικολογικό σχεδιασμό επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ.
Σημειώνεται από την ΕΚΠΟΙΖΩ, ότι τα στοιχεία της έρευνας αφορούν στη μέση οικογένεια. Δηλαδή, ως μελέτη περίπτωσης, υπολογίζεται ένα ζευγάρι και ένα παιδί, οι οποίοι ζουν σε ένα σπίτι 3 υπνοδωματίων και έχουν περίπου 20 συσκευές και 45 λαμπτήρες και η μεθοδολογία της μελέτης βασίζεται στον υπολογισμό του συνολικού κόστους αγοράς του συνόλου των συσκευών τους.

Πηγή elefterostypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου