Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Απορρίμματα: Ρύθμιση - Ανάχωμα για Αντιδράσεις Δημάρχων

Νομοθετική ρύθμιση για να προληφθεί ενδεχόμενη ανταρσία των δημάρχων της Πελοποννήσου ενάντια στην ανάθεση των απορριμμάτων σε ιδιώτη προετοιμάζει η πολιτεία. Στόχος της ρύθμισης είναι να διασφαλιστεί ότι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) δεν θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» που θα ανακόπτει την πληρωμή στον ιδιώτη του κόστους της προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών. Πάντως, η σύμπραξη με ιδιώτη για τα απορρίμματα της Ηπείρου ανακοινώθηκε χθες ότι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, με μια ρύθμιση μέσα στο «παράλληλο πρόγραμμα» (ν. 4368/16), το υπουργείο Περιβάλλοντος επανέφερε την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων σε όσους ΦΟΔΣΑ (συλλογικοί φορείς των δήμων μιας περιοχής για τα σκουπίδια) την είχαν εκχωρήσει στις περιφέρειες. Σήμερα, που βρισκόμαστε –όπως όλα δείχνουν– λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ρύθμιση αυτή ξαφνικά εκτιμήθηκε ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Η άποψη που διατυπώθηκε (κατά πληροφορίες, από τους νομικούς της ΤΕΡΝΑ και κρίθηκε αιτιολογημένη από το κράτος) ήταν ότι βάσει της ρύθμισης αυτής, για όσο διάστημα ισχύσει η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων από τον ιδιώτη (η οποία βάσει της σύμβασης ξεκινάει 10 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και τελειώνει με την έναρξη λειτουργίας των μονάδων) ο ΦΟΔΣΑ θα είναι ο ενδιάμεσος για την καταβολή των πληρωμών από τους δήμους στον ιδιώτη. Ετσι υπάρχει ο κίνδυνος οι αντιδρώντες δήμαρχοι να ανακόψουν, μέσω του ΦΟΔΣΑ, την καταβολή των πληρωμών. Η νομοθετική ρύθμιση, που τρόπον τινά θα το εμποδίζει, βρίσκεται υπό επεξεργασία.
Εν τω μεταξύ, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε προχθές τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ). Πολλοί δήμαρχοι μεγάλων δήμων (λ.χ. Τρίπολη, Κόρινθος, Σπάρτη) παρευρέθησαν και ζήτησαν να λάβουν τον λόγο αλλά εισέπραξαν την άρνηση του προεδρείου και αποχώρησαν από την αίθουσα. Από τις δηλώσεις, πάντως, των δημάρχων προκύπτει για ακόμα μια φορά η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα: «Αποφασίζουν επί μιας ΣΜΠΕ που είναι πλαστή καθώς δεν συνάδει με τον ΠΕΣΔΑ. Οπως έχουμε δηλώσει και στον ΦΟΔΣΑ, που είναι αρμόδιος, η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να προχωρήσει», δήλωσε ο δήμαρχος Τρίπολης Δημ. Παυλής. «Αν υπογραφεί η σύμπραξη με την ΤΕΡΝΑ, αυτό θα οδηγήσει τελικά στην καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων με ευθύνη της περιφέρειας και της κυβέρνησης», δήλωσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλ. Πνευματικός. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης υποστήριξε ότι η έγκριση της ΣΜΠΕ από το περιφερειακό συμβούλιο είναι «μεγάλη νίκη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων».

Η διαδικασία διαβούλευσης της ΣΜΠΕ λήγει στις 28 Νοεμβρίου. Η ΣΜΠΕ θα εγκριθεί με υπουργική απόφαση και κατόπιν ο ΠΕΣΔΑ θα «περάσει» προς έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο, εκεί όπου αναμένεται να δοθεί η επόμενη μεγάλη μάχη για το θέμα. Στόχος των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος είναι η σύμβαση να υπογραφεί μέσα στο έτος, ώστε να προλάβει να γίνει και η πρώτη εκταμίευση.

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα η Ηπειρος. Χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της ΣΔΙΤ της Ηπείρου (με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 20,7 εκατ. ευρώ). Ετσι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου