Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

 Bullish δηλώνει για το πετρέλαιο η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση, λόγω των ισχυρότερων προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι παραμένουν.
Τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά από τότε που ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, όπως σημειώνει ηGoldman Sachs, τονίζοντας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία αναμένεται μεγάλο πλεόνασμα ύψους 700.000 βαρελιών την ημέρα στο α' τρίμηνο του 2017.
Είναι σημαντικό όμως, όπως επισημαίνει, ότι τα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών αυξάνουν την αισιοδοξία ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα "γυρίσει" σε έλλειμμα έως το β΄εξάμηνο του 2017, ακόμη και αν η παραγωγή πετρελαίου κινηθεί πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, λόγω του συνδυασμού της ισχυρότερης αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης και της μείωσης της παραγωγής από χώρες υψηλού κόστους.

Με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν ελλείμματα, υπάρχει πλέον ένα ισχυρότερο οικονομικό κίνητρο για τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να αποφύγουν την περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων στο α' εξάμηνο του 2017, και αντίθετα, να ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να ομαλοποιήσουν το σημερινό υψηλό επίπεδο των αποθεμάτων μίας μικτής διάρκειας μείωσης της παραγωγής.
Σύμφωνα με την Goldman, μια τέτοια περικοπή κατά πάσα πιθανότητα θα τους βοηθήσει να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους, περιθωριοποιώντας τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους. Επίσης, θα βοηθήσει και στη μείωση της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου, η οποία θα αυξήσει την αποτίμηση των ιδίων κεφαλαίων και του δανεισμού που εκδίδουν.
Κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, ο στόχος ομαλοποίησης των αποθεμάτων ωστόσο, δεν θα πρέπει να στοχεύει στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου καθώς η μείωση της κλίσης της καμπύλης κόστους του πετρελαίου και η πρωτοφανής ταχύτητα της ανταπόκρισης της προσφοράς σχιστόλιθου, θα έκανε μια τέτοια προσπάθεια αυτοκαταστροφική. 
Το βασικό σενάριο της Goldman είναι ότι ο ΟΠΕΚ θα ανακοινώσει μείωση της παραγωγής και θα εφαρμοστεί με την παραγωγή του ΟΠΕΚ στα 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, και το πάγωμα της ρωσικής παραγωγής στα 11,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν, αυτό την οδηγεί να αλλάξει τις εκτιμήσεις της για την πορεία των τιμών το 2017, αν και το ετήσιο μέσο επίπεδο παραμένει στα $ 52,5 το βαρέλι για το West Texas Intemediate στις ΗΠΑ.
Η ομαλοποίηση των αποθεμάτων ωστόσο την οδηγεί να αυξήσει τον στόχο της για τα επίπεδα του α' και του β' τριμήνου του 2017, στα $55 από $45 και $50 το βαρέλι προηγουμένως. Ωστόσο μειώνει τις εκτιμήσεις της για το γ' και το δ' τρίμηνο στα $50 το βαρέλι (από $55 κι $60 αντίστοιχα) λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ και της απάντηση στο ράλι από την προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ
Φυσικά, όπως τονίζει η Goldman,οι πολιτικοί κίνδυνοι μπορούν ακόμα να εκτροχιάσουν μια κατά τα άλλα οικονομικά υγιής απόφαση και πιστεύει ότι ένα αποτέλεσμα στο οποίο ο ΟΠΕΚ δεν συμφωνήσει σε μια περικοπή είναι βραχυπρόθεσμα bearish -ακόμη και από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών- καθώς συνεπάγεται με μεγαλύτερη διαδοχική παραγωγή λόγω του ανταγωνισμού γύρω από τα τα έσοδα και το μερίδιο αγοράς.

(Πηγή: capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου