Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Τι Σημαίνουν για τη Ναυτιλία τα Σχέδια των «Πετρελαιάδων» του Τέξας για το LNG

Δυναμική ανάπτυξη των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να βλέπουν οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα εκτιμούν ότι πολύ σύντομα, πιθανόν και μέχρι το 2020 από την Αμερική θα προέρχεται το μεγαλύτερο μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου. 
Εταιρείες όπως η ExxonMobil, η Chevron, η Cheniere δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά του φυσικού αερίου, περιλαμβάνοντας στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς τους τη δυναμική είσοδο του αμερικανικού LNG στις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές όπως η Ευρώπη και η Ασία.

Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, με δεδομένες μάλιστα τις απόψεις που έχει εκφράσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος τόσο γύρω από τον τομέα της ενέργειας και την έμφαση στα ορυκτά καύσιμα όσο και γενικά για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Ένας ακόμη παράγοντας που δείχνει ότι επίκεινται σημαντικές αλλαγές στο διεθνές ενεργειακό τοπίο και την αγορά του φυσικού αερίου είναι οι αλλαγές των ισορροπιών μεταξύ του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του αερίου των αγωγών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην ετήσια έκθεση ορόσημο για την ενεργειακή αγορά World Energy Outlook προέβλεψε ότι μέχρι το 2040 ο ρόλος του φυσικού αερίου θα ενισχυθεί στην παγκόσμια αγορά και ότι τοLNG(το υγροποιημένο φυσικό αέριο που εξάγεται μέσω πλοίων οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχουν τερματικές εγκαταστάσεις υποδοχής) θα ξεπεράσει σε όγκο το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών.
Σύμφωνα με την έκθεση η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξάνεται ετησίως με ρυθμό 1,5% και το 60% της νέας ζήτησης θα καλύπτεται από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το διαπεριφερειακό εμπόριο φυσικού θα καταγράψει ραγδαία άνοδο της τάξης του 70% μέχρι το 2040 με τη μεγαλύτερη αύξηση να αναμένεται την επόμενη δεκαετία. Το LNG θα καλύψει περίπου το 70% της αύξησης του διεθνούς εμπορίου και θα φτάσει το 2040 σε μερίδιο 53% έναντι 42% που είχε το 2014. Σημειώνεται ότι μεγάλη αύξηση θα υπάρξει στις πλωτές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRUs) που θα καταστήσουν εφικτή την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG σε περισσότερες περιοχές.
Πως επωφελούνται οι Έλληνες εφοπλιστές
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό φυσικό αέριο που παράγεται στα τεράστια σχιστολιθικά πεδία σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, μετατρέπεται σε LNG και μεταφέρεται με στόλους των περίφημων LNG carriers. Και αυτή η αγορά πλοίων κυριαρχείται από Έλληνες όπως ο Γ. Αγγελικούσης (ASG), Γ. Προκοπίου (Dynagas) Π. Λιβανός (Gaslog) κλπ. Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου Δεν θεωρείται τυχαίο άλλωστε ότι ένας εκ των βασικών υποστηρικτών του D. Trump ο επενδυτής W. Ross έχει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας, με τις μετοχές του κλάδου ήδη να έχουν τρέξει ράλι μετά την προεδρική εκλογή.
Ενδεικτικές της δυναμικής της αγοράς ήταν οι πρόσφατες αναφορές του Γ. Αγγελικούση ο οποίος μιλώντας στο "Marine Money Ship Finance Forum”, αποκάλυψε το ενδιαφέρον του ομίλου του για την αγορά των πλωτών τερματικών μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), και επίσης εκφράστηκε με θετικά λόγια για τον κλάδο του LNG όπου όπως είπε υπάρχουν αξιόπιστοι ναυλωτές, φορτία φιλικά προς το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα δεν είναι εύκολη η είσοδος νέων παικτών. Σημειώνεται ότι η Maran Gas του ομίλου Αγγελικούση διαθέτει 21 δεξαμενόπλοια LNG ενώ σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons έχει δρομολογήσει παραγγελίες ακόμη 11 νεότευκτων σε νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία.
Ένας από τους Έλληνες εφοπλιστές που ήδη επωφελείται από την άνοιξη του αμερικανικού φυσικού αερίου είναι και ο Πιτ Λιβανός, με τη ναυτιλιακή του Gaslog να προχωρά πρόσφατα σε συμφωνία 7ετούς διάρκειας για τη ναύλωση πλοίου της στην βρετανική εταιρεία ενέργειας Centrica, εταιρεία που είναι από τις πρώτες που προχώρησαν στην υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας από Αμερικανούς παραγωγούς.

(Πηγή: capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου