Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΡΑΕ: Στις 7 Απριλίου 2016 η Προθεσμία για την Εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο της Χονδρικής Αγοράς Ενέργειας

 Η ΡΑΕ ενημερώνει, με σημερινή της ανακοίνωση, τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας ότι στις 7 Απριλίου 2016 τίθεται σε ισχύ η δεύτερη φάση εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας, και καλεί όσους εξ αυτών εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 9 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1227/2011 να εγγραφούν άμεσα, και πάντως έως τις 7 Απριλίου 2016, στο ειδικό για το σκοπό αυτό μητρώο της ΡΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξέδωσε τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1227/2011 για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας (REMIT). Ο εν λόγω Κανονισμός εφαρμόζεται στη διαπραγμάτευση ενεργειακών προϊόντων χονδρικής και θέτει το πλαίσιο για τον εντοπισμό και αποφυγή καταχρηστικών πρακτικών που επηρεάζουν τις χονδρικές αγορές ενέργειας, ενώ παράλληλα επιβάλλει την υποχρέωση στους συμμετέχοντες στην αγορά, ή τρίτους που ενεργούν για λογαριασμό τους, να παρέχουν στον ACER αναφορές με τις λεπτομέρειες των συναλλαγών (προσδιορισμό προϊόντων, τιμές, ποσότητες, ημερομηνίες, δικαιούχους κ.α.) ενεργειακών προϊόντων χονδρικής. Επίσης, το Δεκέμβριο του 2014 η ΕΕ εξέδωσε τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1348/2014, σε εφαρμογή του άρθρου 8 του Κανονισμού REMIT, με τον οποίο ορίσθηκαν επιμέρους κανόνες σχετικά με την αναφορά των δεδομένων στον ACER, και ειδικότερα προσδιορίσθηκαν οι λεπτομέρειες των εν λόγω αναφορών και καθορίστηκαν οι δίαυλοι, ο χρόνος και η περιοδικότητα αποστολής τους.
Σύμφωνα με το ανωτέρω κανονιστικό πλαίσιο, οι συμμετέχοντες στην αγορά, έχουν ιδίως τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
Εγγραφή στο ειδικό για το σκοπό αυτό μητρώο συμμετεχόντων που τηρεί η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή στο Κράτος Μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένοι ή δραστηριοποιούνται (εν προκειμένω η ΡΑΕ).

Από την 7η Οκτωβρίου 2015, αποστολή στον ACER των στοιχείων που αναφέρονται στον ως άνω Εκτελεστικό Κανονισμό:

στα άρθρα 8.1 και 9.1, δηλαδή τα «βασικά δεδομένα» (fundamental data) που παρέχονται από τους διαχειριστές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέσω των ENTSO-E και ENTSO-G, αντίστοιχα, σχετικά με τη δυναμικότητα και τη χρήση των εγκαταστάσεων παραγωγής, κατανάλωσης και μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, και

στο άρθρο 6.1, με τις λεπτομέρειες των συναλλαγών ενεργειακών προϊόντων χονδρικής (προσφορές και συναλλαγές) που εκτελούνται στο πλαίσιο οργανωμένης αγοράς.

Από την 7η Απριλίου 2016, αποστολή στον ACER των εξής αναφορών σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό:

συμβάσεις που αφορούν στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου στην Ένωση (άρθρο 3.1β),
κατανομές δυναμικότητας στις διεθνείς διασυνδέσεις (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, άρθρα 8.3 και 9.2), σε σημεία εισόδου και εξόδου, ΥΦΑ, φυσικά ή εικονικά σημεία παράδοσης φυσικού αερίου (άρθρα 8.3 και 9.2), τεχνική και διαθέσιμη δυναμικότητα ΥΦΑ, φορτώσεις/εκφορτώσεις φορτίων ΥΦΑ (άρθρα 9.3 και 9.5),
διμερείς συμβάσεις για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (άρθρα 6.3 και 3.1)
Επί τη βάσει του ανωτέρω κανονιστικού πλαισίου, και σε συνδυασμό με τα επεξηγηματικά αυτού κείμενα που έχει εκδώσει ο ACER, συνάγεται ότι, πέραν των συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας που ήδη υποβάλλουν στοιχεία από τις 7 Οκτωβρίου 2015, υποχρέωση υποβολής στοιχείων, και άρα εγγραφής στο ειδικό μητρώο της ΡΑΕ, από τις 7 Απριλίου 2016 έχουν και οι εξής ιδίως κατηγορίες συμμετεχόντων:
α) Οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

β) Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 10 MW ανά σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας
Βάσει του άρθρου 4 παρ. 1β, οι συμβάσεις για τη φυσική παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μία και μόνο μονάδα παραγωγής με δυναμικότητα ίση με 10 MW ή μικρότερη ή από μονάδες παραγωγής με συνδυασμένη δυναμικότητα ίση με 10 MW ή μικρότερη, δεν υπέχουν της ως άνω υποχρέωσης, παρά μόνο κατόπιν αιτιολογημένης αιτήσεως του ACER.

γ) Οι Χρήστες του Συστήματος Μεταφοράς φυσικού αερίου.
Διευκρινίζεται ότι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ, οι οποίοι δεν έχουν συνάψει σύμβαση μεταφοράς με το Διαχειριστή και άρα κατά την έννοια του Νόμου δεν αποτελούν Χρήστες, δεν οφείλουν να εγγραφούν στο σχετικό Μητρώο της ΡΑΕ έως την ως άνω προθεσμία. Ωστόσο, τονίζεται ότι οι ίδιοι οφείλουν να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΡΑΕ πριν από τη σύναψη οιασδήποτε νέας σύμβασης εμπίπτουσας στον κατάλογο των προς αναφορά συμβάσεων του Εκτελεστικού Κανονισμού. Ως εκ τούτου, η εγγραφή τους δεν είναι μεν αναγκαία έως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία, αλλά για λόγους ιδίως οργανωτικούς ισχυρώς συστήνεται.

δ) Οι Προμηθευτές φυσικού αερίου.

ε) Μεγάλοι πελάτες με τεχνική ικανότητα κατανάλωσης άνω των 600 GWh ανά έτος
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το Άρθρο 2, παρ. 4, του Κανονισμού REMIT, κάθε συμβόλαιο παροχής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικό πελάτη με δυναμικότητα κατανάλωσης 600 GWh/έτος και άνω, θεωρείται ως ενεργειακό προϊόν χονδρικής. Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο του ACER «Questions & Answers on REMIT, 14th edition», σημείο III.3.20, ως «τεχνική ικανότητα κατανάλωσης» νοείται η μέγιστη ποσότητα ενέργειας την οποία θα μπορούσε να καταναλώσει ο τελικός πελάτης σε ένα έτος και όχι η πραγματική κατανάλωση ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο σχετικό έγγραφο του ACER. Επίσης, ο εν λόγω καταναλωτής, οφείλει να ενημερώσει τον αντισυμβαλλόμενό του σχετικά με τη τεχνική ικανότητα κατανάλωσης ≥600 GWh/ έτος της συγκεκριμένης μονάδας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Αρχής, η ως άνω καταγραφή αποτελεί μία περιληπτική αναφορά για λόγους πληροφόρησης, και πάντως όχι εξαντλητική απαρίθμηση, των υποχρεώσεων που απορρέουν από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για το REMIT. Ως εκ τούτου, μόνη πηγή αναφοράς παραμένουν ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1227/2011 και ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1348/2014.
Ενόψει των ανωτέρω, όσοι εκ των συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο ειδικό για το σκοπό αυτό μητρώο της ΡΑΕ (CEREMP), καλούνται να εγγραφούν άμεσα, προκειμένου να είναι σε θέση να υποβάλουν τα απαιτούμενα στοιχεία από τις 7 Απριλίου 2016. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα κατά τα ανωτέρω θα πρέπει να εγγραφούν, μέσω της ΡΑΕ, χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Εγγραφή (βλ. Ανακοίνωση ΡΑΕ).
Επισημαίνεται, τέλος, ότι κάθε εταιρεία (διακριτό νομικό πρόσωπο βάσει ΑΦΜ) εγγράφεται μία και μόνο φορά, ακόμα και αν υπέχει της υποχρέωσης υποβολής στοιχείων με περισσότερες από μία ιδιότητές της (π.χ. παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτής φυσικού αερίου).

Για περαιτέρω υποστήριξη, η ΡΑΕ καλεί τους ενδιαφερομένου να αποστείλουν τα ερωτήματά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση remit@rae.gr

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου