Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Βιομηχανία σε Σέφκοβιτς: Πάρτε Μέτρα για τη Μείωση του Ενεργειακού Κόστους στην Ελλάδα

Τις αντιφάσεις της ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα, ειδικά σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, το προεδρείο της ΕΒΙΚΕΝ κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς.

Και μπορεί ο κ. Σέφκοβιτς να δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι η πλήρης ενσωμάτωση της χώρας μας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ΕΕ θα εξασφαλίσει ότι θα απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού, ωστόσο στην ενεργοβόρο βιομηχανία δεν δείχνουν να συμμερίζονται την ίδια ...αισιοδοξία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προεδρείο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας επισήμανε ότι οι πολιτικές που επιλέχθηκαν στη χώρα μας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της ΕΕ, οδήγησαν σε δυσανάλογη αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές.

Στη συνάντηση υπογραμμίσθηκε ότι το (υψηλό) ενεργειακό κόστος μείωσε επιπλέον την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και επιδείνωσε τις επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό είναι, σύμφωνα με την ενεργοβόρο βιομηχανία, ένα κεντρικό ζήτημα για το οποίο η Κομισιόν πρέπει να δράσει με αποτελεσματικό και κατάλληλο τρόπο.

Επιπλέον, στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι μεγάλο τμήμα της ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας δείχνει να κινείται ενάντια στους στόχους της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα στο τελευταίο Μνημόνιο που συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ενεργοβόρος βιομηχανία.

Ειδικότερα για τον τομέα του ηλεκτρισμού, σημειώθηκε ότι η μετάβαση στο νέο μοντέλο (Target Model) πρέπει να γίνει άμεσα, να απαλλαχθούν από επιπλέον χρεώσεις οι εισαγωγές ηλεκτρισμού, να επιτραπούν οι διμερείς συμβάσεις, φυσικής παράδοσης, για ιδία κατανάλωση, να αναβαθμιστούν οι διασυνοριακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, κυρίως με την Ιταλία, καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ σε ότι αφορά τους μηχανισμούς ευελιξίας ζητήθηκε να συνδέονται με την αγορά, δηλαδή να βασίζονται σε δημοπρασίες.

Για τον τομέα του φυσικού αερίου, ζητήθηκε να ακυρωθεί ή έστω να μειωθεί δραστικά η αύξηση στα τέλη διανομής, να μην συμμετέχουν οι ΕΠΑ, όσο παραμένουν θυγατρικές της ΔΕΠΑ, στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ, καθώς και να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες θα πρέπει να είναι διπλής ροής και χωρίς εμπόδια στην ελεύθερη διέλευση του ΦΑ. 

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου