Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Κύπρος: Οι Σχεδιασμοί με Αίγυπτο και Βουλγαρία Αναζωπυρώνουν το Ρωσικό Ενδιαφέρον για την ΑΟΖ

 Αναζωπυρώνεται το ρωσικό ενδιαφέρον για την Κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά την οριοθέτηση των δυνατοτήτων συνεργασίας στο τρίγωνο Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, έπειτα από την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Σόφια και την επικέντρωση στη διάθεση φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στους κόμβους αγωγών της χώρας.
Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το άνοιγμα με τη Βουλγαρία αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα για τη Ρωσία, που παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις και τη στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου–Αιγύπτου αλλά και στο τρίγωνο Κύπρου, Ελλάδας Αιγύπτου, αφού η Ρωσία είναι γνωστό ότι αποδίδει εδώ και πολλές δεκαετίες σημαντικό ρόλο στην Αίγυπτο.
Σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι προχθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι στο ΡΙΚ, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ρωσικό ενδιαφέρον στον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Ο κ. Οσάτσι ανέφερε ότι αρχικά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, γιατί τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ μικρά, ωστόσο η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου προκαλεί ενδιαφέρον. Ο κ. Οσάτσι προσέθεσε ότι έχει ετοιμάσει σχετικό σημείωμα προς τη Μόσχα.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρέσβης έχει επισημάνει στα κρατικά κέντρα αποφάσεων της Μόσχας, ότι μεταξύ άλλων υπάρχουν και δυνατότητες συνεργασίας ακόμα και μέσω κρατικών δομών με κοινοπραξίες, όπως με την ΕΥΚ ή τη ΔΕΦΑ.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες ημέρες έχει διέλθει από σειρά βολιδοσκοπήσεων σε κρατικές υπηρεσίες, με την κυβερνητική πλευρά να δείχνει ανοικτές πόρτες για τις διαδικασίες που αναμένονται για τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι στους προηγούμενους δύο γύρους αδειοδότησης είχαμε διεκδίκηση από ρωσικές εταιρείες, σε μία περίπτωση στον β’ γύρο της Novatec και της Gazprombank σε κοινοπραξία με την TOTAL, η οποία αρχικά επιλέγηκε για τεμάχιο-«φιλέτο», το «9», ωστόσο στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο άλλαξε την απόφασή του και έδωσε το «9» στην ΕΝΙ.

Στο μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του γ’ γύρου διαπραγμάτευσης, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» σε αυτό το στάδιο γίνεται η τελευταία επεξεργασία σχετικών εγγράφων από τη Νομική Υπηρεσία. Ακολούθως, θα σταλθούν στις Βρυξέλλες για μετάφραση σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε. για να ακολουθήσει δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Ενέργειας αναμένουν το αμέσως επόμενο διάστημα τη λεπτομερή έκθεση των Γάλλων συμβούλων της BEICIP, που να περιλαμβάνει και τις ενδείξεις για συγκεκριμένα κοιτάσματα όπως και το μέγεθος και άλλα συναφή στοιχεία.

Στο προηγούμενο στάδιο της μελέτης αυτής, που είχε ζητήσει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, διαφάνηκε η ζώνη των ανθρακούχων πετρωμάτων σε αρχέγονους ύφαλους, αλλά και η σημαντική γεωλογική ανακάλυψη, ότι ο Ερατοσθένης ήταν με τη γέννησή του και αιτία δημιουργίας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων γύρω από αυτόν.

Στο μεταξύ, εκμετάλλευση για επικοινωνιακούς σκοπούς των θεμάτων ενέργειας, χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την πρόσφατη ανακοίνωση και στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Ενέργειας σε ενδιαφερόμενους εκπροσώπους μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Το ΑΚΕΛ ζητά ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική και κατηγορεί την Κυβέρνηση για καθυστερήσεις σε σχέση με το «Αφροδίτη». 


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου