Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Για «Εξαπάτηση του Κοινού» Σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή Κατηγορεί την Exxon το Fund της Οικογένειας Ροκφέλλερ


Το Rockefeller Family Fund ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα αποσύρει το συντομότερο δυνατόν τα κεφάλαια που έχει επενδύσει στα ορυκτά καύσιμα και ότι θα πουλήσει όλες τις μετοχές της ExxonMobil που κατέχει. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το fund, η πετρελαϊκή, την προκάτοχο της οποίας, Standard Oil, είχε ιδρύσει πριν έναν αιώνα ο Τζων Ντ. Ροκφέλλερ ο πρεσβύτερος, εξαπάτησε το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, προανήγγειλε την αποχώρησή του και από επενδύσεις σε κεφάλαια εταιρειών άνθρακα και καναδικής ασφαλτούχου άμμου. Το φιλανθρωπικό fund της οικογένειας του ιδρυτή της προκατόχου της ExxonMobil εδρεύει στις ΗΠΑ και διαθέτει συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 130 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Rockefeller Family Fund , «δεν υπάρχει καμία λογική αιτιολογία οι εταιρείες να συνεχίσουν να πραγματοποιούν έρευνες για νέες πηγές υδρογονανθράκων», δεδομένης της απειλής που αποτελεί η κλιματική αλλαγή για την επιβίωση των ανθρώπινων και φυσικών οικοσυστημάτων.
Σε επιστολή στο διαδικτυακό του τόπο, εξάλλου, το Rockefeller Family Fund τονίζει ότι η συμπεριφορά της Exxon σε ζητήματα σχετικά με το κλίμα φαίνεται να είναι «ηθικά κατακριτέα». Η καταγγελία του fund έρχεται στον απόηχο της έρευνας που ξεκίνησε, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, σχετικά με το αν η ExxonMobil παραπλάνησε το κοινό και τους μετόχους σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Επιχειρώντας να απαντήσει στα ερωτήματα που ανέκυψαν από τη στάση του fund της οικογένειας των αμερικανών μεγαλοτραπεζιτών, η Exxon τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δεν προκαλεί έκπληξη το ότι αποεπενδύει την τοποθέτησή της από την εταιρεία» δεδομένης της αντίθεσής της στα ορυκτά καύσιμα.
Σε απάντηση στην τάση αυτή, πολλές πετρελαϊκές υπογραμμίζουν ότι η τερματισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων οποιαδήποτε στιγμή τις επόμενες δεκαετίες θα καταδικάσει στο σκοτάδι και στην φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πριν καταστεί δυνατό να αναπτυχθούν άφθονες καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Από την πλευρά του, το Rockefeller fund δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις τοποθετήσεις του σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων ή ειδικότερα στην Exxon.
Κατά την έναρξη της έρευνας του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, η Exxon ισχυρίστηκε ότι είχε συμπεριλάβει πληροφορίες για το επιχειρηματικό ρίσκο από την κλιματική αλλαγή επί πολλά χρόνια στις τριμηνιαίες της εκθέσεις, στην έκθεση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και σε άλλες εκθέσεις προς τους μετόχους της.
Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Ρεξ Τίλλερσον, έχει αναφερθεί συχνά στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, η εταιρεία διατείνεται ότι έχει συμβάλει εποικοδομητικά, για πολλά χρόνια, στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, ήδη από το 2008, μέλη της οικογένειας Ροκφέλλερ είχαν καλέσει την ExxonMobil να προβεί σε διοικητικές αλλαγές και να αυξήσει τις επενδύσεις τις στις ΑΠΕ.
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι, στα τέλη του 2014, άλλο ένα επενδυτικό fund που συνδέεται με την οικογένεια Ροκφέλλερ, το Rockefeller Brothers Fund ( RBF), αλλά και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ είχαν προαναγγείλει ότι θα αποσύρουν τις τοποθετήσεις τους από επενδύσεις που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου