Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΕΛΕΤΑΕΝ: Θετικές Επιλογές και Αρκετά Σημεία που Πρέπει να Βελτιωθούν στο Νέο Σχήμα Υποστήριξης των ΑΠΕ

 Το υπό διαβούλευση σχέδιο του ΥΠΕΝ για το νέο σχήμα λειτουργικής ενίσχυσης των ΑΠΕ περιέχει θετικές επιλογές, αλλά και αρκετά σημεία που πρέπει να βελτιωθούν και να αναπροσαρμοστούν, επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Στην επιστολή προς το ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι «το σχέδιο επικαλείται "τα πρώτα αποτελέσματα του ενεργειακού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη", σύμφωνα με τα οποία για την επίτευξη του στόχου του 2020 αρκούν 2.200 – 2.700 MW νέων έργων Α.Π.Ε. (σελ. 4 -5). Η ισχύς αυτή έχει σημαντική απόσταση από τους εν ισχύ σήμερα θεσμοθετημένους στόχους για το 2020, αλλά και από πολλές επιστημονικές και άλλες ανακοινώσεις που έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν. 
Αυτό, επομένως δημιουργεί εύλογη αμφιβολία και ανησυχία για την εξυπηρέτηση και επίτευξη των θεσμοθετημένων ποσοστιαίων στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας και στο ηλεκτρισμό.»
«Με ικανοποίηση ακούσαμε κατά τις συναντήσεις που είχαμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, ότι εάν υλοποιηθεί ο νέος σχεδιασμός οι θεσμοθετημένοι στόχοι Α.Π.Ε. θα επιτευχθούν. Δεδομένου όμως ότι αυτός εκπονείται από μια επιτροπή στην οποία εκπροσωπούνται αποκλειστικά κρατικοί φορείς και έχει αποκλεισθεί ο επιστημονικός κόσμος και ο ιδιωτικός τομέας, θα παρακαλούσαμε θερμά να μας παρασχεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία και μελέτες ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε πιο συγκεκριμένα. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι ισχύει ο νόμος 3851/2010 που προβλέπει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους 20% Α.Π.Ε. στο ενεργειακό σύστημα και 40% Α.Π.Ε. στην κατανάλωση ηλεκτρισμού. Σε περίπτωση που η Πολιτεία επιθυμεί να εξετάσει την τροποποίησή τους, αυτό επιβάλλεται να γίνει μέσω της εκ νέου νομοθέτησης και της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής.»
Στο συνημμένο υπόμνημα παρατίθενται συνοπτικά τα βασικά σημεία των απόψεων της ΕΛΕΤΑΕΝ υπό μορφή bullets και ακολουθεί η τεκμηρίωση και ανάλυση των προτεινόμενων παρεμβάσεων και αλλαγών. 
Όπως αναφέρεται, «δεδομένης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην οποία οφείλουμε να συμμορφωθούμε, το υπό διαβούλευση σχέδιο περιέχει θετικές επιλογές που καταγράφουμε στη συνέχεια (π.χ. παραμονή των υπογεγραμμένων PPAs στο FiT, επιλογή του sliding premium κλπ.). Υπάρχουν όμως αρκετά σημεία που πρέπει να βελτιωθούν και να αναπροσαρμοστούν ώστε το νέο πλαίσιο να συμβάλει (ι) στην επίτευξη των στόχων Α.Π.Ε. για την αποτελεσματική συμμετοχή της χώρας στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και (ιι) στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.»
* Οι θέσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για το νέο σχήμα υποστήριξης των ΑΠΕ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου