Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ξεκινούν Εκ Νέου οι Διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για τις Αλλαγές στην Αγορά Ενέργειας

 Σε «τεχνικό» επίπεδο επαναλαμβάνονται από σήμερα οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας, πιθανώς την ερχόμενη Τρίτη, οι συζητήσεις θα γίνουν σε υψηλότερο επίπεδο. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με έμφαση στο θέμα του ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τον ΑΔΜΗΕ, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης του Διαχειριστή, σημείο το οποίο είναι από τα κυριότερα στο πλαίσιο του σχεδίου που προωθεί το ΥΠΕΝ για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό από τη ΔΕΗ.

Σχετικά με τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, ουσιαστικά θα συνεχισθούν οι συζητήσεις που είχαν γίνει, με τις πληροφορίες από το ΥΠΕΝ να αναφέρουν ότι υπάρχει γενικά θετικό κλίμα από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν τουλάχιστον, το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς είναι «ανοικτό», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πιέσεις για να κλείσει αυτός ο κύκλος το ταχύτερο δυνατόν. Άλλωστε, τα ενεργειακά θέματα είναι από τα πιο σημαντικά στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Τα θέματα που αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συζητήθηκαν άλλωστε εκτενώς κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Πάνος Σκουρλέτης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στο θέμα των ΑΠΕ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΕΕ εκτιμάται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα καλό σημείο για την εκπλήρωση των στόχων του 2020.

Στο επίκεντρο επίσης της συζήτησης ήταν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας στην κατεύθυνση της προσαρμογής στο ευρωπαϊκό Target Model. Σημειώνεται ότι στόχος είναι αυτή η προσαρμογή να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2017.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου (μάλιστα, ο κ. Σέφκοβιτς έκανε ειδική αναφορά στον TAP και τον IGB μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό), με έμφαση στις συνεργασίες που προωθεί η κυβέρνηση με την Κύπρο και το Ισραήλ.
 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου