Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Νέο Ερευνητικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου


Στην πλήρη χαρτογράφηση υφιστάμενων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) καθώς και στο σχεδιασμό προτεινόμενων δικτύων ΘΠΠ, σε δύο περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, το Αιγαίο πέλαγος και την Κύπρο, θα προβεί το Ωκεανογραφικό Κέντρο (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και με άλλους εταίρους από Ελλάδα και Ιταλία.
Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει πως η χαρτογράφηση των υφιστάμενων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στοχεύει στην εκτίμηση της συνολικής προσφοράς τους στο αλιευτικό απόθεμα και τη συντονισμένη ανάπτυξη νέων δικτύων ΘΠΠ για την ενίσχυση των πληθυσμών των αλιευμάτων.

Το Ωκεανογραφικό Κέντρο εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους €45.000, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για συμμετοχή σε νέο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο, «Δημιουργία Δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο - (PROTOMEDEA: Towards the establishment of Marine Protected Area Networks in the Eastern Mediterranean).
Η ερευνητική πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού €600.000, εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πιλοτικά προγράμματα "MARE/2014/41 - Marine protected areas: network(s) for enhancement of sustainable fisheries in EU Mediterranean waters".
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο είναι τριετές και ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2015, συντονίζει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Εκτός από το Ωκεανογραφικό Κέντρο και το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ), το National Research Council (CNR) της Ιταλίας, και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ενάλια Φύσις» στην Κύπρο.
Μέσω του ερευνητικού αυτού προγράμματος, θα χαρτογραφηθούν τα βασικά αλιευτικά πεδία στις δύο περιοχές και θα διερευνηθεί η επίδραση των ΘΠΠ στην επίτευξη της Μέγιστης Αλιευτικής Απόδοσης (ΜΑΑ).
Επιπλέον, θα αναπτυχθεί το μοντέλο ECOPATH (λογισμικό οικολογικής μοντελοποίησης, το οποίο εκτιμά τις επιπτώσεις της αλιείας στο οικοσύστημα, τη συνεισφορά των ΘΠΠ στο οικοσύστημα, την τοποθέτηση των ΘΠΠ, κ.α.) σε επιλεγμένες ΘΠΠ χρησιμοποιώντας υπάρχοντα αλλά και νέα δεδομένα, ώστε να εκτιμηθεί η τρέχουσα συνολική συνεισφορά των ΘΠΠ στη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων.
Τέλος, θα εκτιμηθούν σενάρια του τύπου «τι και αν..» των επιπτώσεων των ΘΠΠ στη ΜΑΑ και τα μοντέλα Ecopath/Ecospace. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου