«Πάγο» στην ακύρωση του διαγωνισμού «ΚΤΙΜΑ 13» του Κτηματολογίου έβαλαν οι δανειστές. Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ ΑΕ), το οποίο είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τετάρτη (9 Μαρτίου) και αναμενόταν να βάλει τέλος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και να επαναπροκηρύξει το έργο, τελικά αναβλήθηκε έπειτα από απαίτηση του κουαρτέτου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν να μη ληφθεί απόφαση προτού έχουν πλήρη ενημέρωση επί του θέματος. Άλλωστε έχουν ήδη ακούσει τη μία πλευρά, καθώς εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου που αντιδρούν στην ακύρωση του διαγωνισμού συναντήθηκαν προημερών με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ακούσουν και την άλλη άποψη, δηλαδή της διοίκησης του Κτηματολογίου και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο προτείνει να «τρέξει» ο παλιός διαγωνισμός, αλλά με νέους όρους. Ωστόσο, επειδή οι όροι που πρέπει να αλλάξουν είναι ουσιώδης -αλλαγή χρονοδιαγράμματος, περικοπή εργασιών, μείωση κόστους κ.ά.- αποτελεί ζητούμενο αν αυτό μπορεί να σταθεί νομικά.
Ενδείξεις για αποκλεισμό
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για ακύρωση του τελευταίου διαγωνισμού φαινόταν να είναι ειλημμένη από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι στον διαγωνισμό «ΚΤΙΜΑ13» υπήρξε συνεννόηση μελετητικών γραφείων προκειμένου να αποκλειστούν δύο ισπανικά γραφεία μελετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις έξι από τις 28 μελέτες του διαγωνισμού (τις οποίες διεκδίκησαν και οι Ισπανοί) έγιναν εκπτώσεις έως και 35% από τις ελληνικές εταιρείες που πήραν μέρος, ενώ για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις κυμαίνονταν από 2% έως 5,5%. Μάλιστα, μία ισπανική εταιρεία έχει ήδη προσφύγει για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι, το μέλλον του διαγωνισμού «ΚΤΙΜΑ13», ο οποίος είχε προϋπολογισμό περίπου 570 εκατ. ευρώ και αφορά τις υπολειπόμενες μη κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας (65% της έκτασης της Ελλάδας, 42% των δικαιωμάτων), παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και είχε στόχο να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της χώρας σε χρονοδιάγραμμα έξι ετών.
Από την πλευρά τους, οι έλληνες μελετητές υποστηρίζουν ότι οι εκπτώσεις είναι λογικές και ότι τυχόν ακύρωση του έργου θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου (αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση) κατά μία τριετία.
(από tοvima.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου