Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Σε Ανοδική Τροχιά Παραμένουν οι Τιμές του Πετρελαίου


Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών αργού -εκτός Ιράν- για το «πάγωμα» της παραγωγής θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση και ενδεχομένως περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του οίκου IHS, Daniel Yergin, το «πάγωμα» της παραγωγής θα βοηθήσει στην επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά και θα πυροδοτήσει την ανάκαμψη των τιμών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο αναλυτής της CMC Markets, Ric Spooner, σημειώνει, πάντως, ότι τα μεγάλα αποθέματα αργού ουσιαστικά λειτουργούν ως «ταβάνι» σε περαιτέρω άνοδο των τιμών και επισημαίνει ότι αν και οι επενδυτές δεν συμμερίζονται τα πολύ αισιόδοξα σενάρια για την πορεία των τιμών, ωστόσο υπάρχει ανακούφιση στην αγορά από το γεγονός ότι σταμάτησε η πτώση.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI), στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε σήμερα έως 32 σεντς στα 34,89 δολάρια/βαρέλι. Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες σημειώνει κέρδη 18% περίπου, ενώ από τις αρχές του έτους οι απώλειες διαμορφώνονται στο 9%.
Το Μπρεντ σημειώνει άνοδο, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατά 25 σεντς στα 37,32 δολάρια/βαρέλι. Αυτή την εβδομάδα, τα κέρδη ανέρχονται σε 6,4%. 
Ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας Emmanuel Ibe Kachikwu, δήλωσε χθες ότι η συνάντηση των χωρών που συμφωνούν στο «πάγωμα» της παραγωγής θα γίνει στις 20 Μαρτίου και εκτίμησε ότι τότε θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των τιμών του αργού. Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, δεν έχει κλείσει ακόμα ο χρόνος της συνάντησης. 

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου