Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Οι Δήθεν «Μεταρρυθμίσεις» στην Ενέργεια

 Κατά τη χθεσινή μονοήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπεύθυνος για το φαραωνικό εγχείρημα της ΕΕ το Energy Union (να θυμίσουμε ότι υπάρχει και ο κανονικός επίτροπος για την ενέργεια, ο χαμηλών τόνων Ισπανός Αρίας Κανιέτε) προέβη σε μία σειρά δηλώσεων αναφορικά με τα ελληνικά «επιτεύγματα» όπως τα χαρακτήρισε στον ενεργειακό τομέα, που ουδεμία σχέση όμως έχουν με την πραγματικότητα. Ο μάλλον θορυβώδης Επίτροπος, και αντιπρόεδρος σήμερα της ΕΕ, προφανώς επιχειρώντας να δικαιολογήσει την θέση του στην ιεραρχία του Ευρωιερατείου αλλά και να φανεί αρεστός στους οικοδεσπότες του, στην υποστήριξη των οποίων βασίζεται εξάλλου για να παραμείνει στο (μάλλον κατά τρόπο ad hoc δημιουργηθέν) αξίωμα του, αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα που ευρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν μάλιστα σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αλλά ας δούμε καλύτερα ποιες είναι πράγματι αυτές οι μεταρρυθμίσεις και πως εμείς οι ιθαγενείς τις αντιλαμβανόμαστε.

Στον ηλεκτρισμό η μόνη ουσιαστικά μεταρρύθμιση που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια είναι η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανεξάρτητους παραγωγούς (θερμικές μονάδες IPPs και αυτοπαραγωγοί ΑΠΕ) και η εισαγωγή της Ημερήσιας Αγοράς, που λειτουργεί όμως υπό την επήρεια της κρατικής ΔΕΗ η βαριά σκιά της οποίας όχι λίγες φορές καταλύει κάθε έννοια ανταγωνισμού. Υπό αυτή την έννοια ίσως η πλέον σημαντική μεταρρύθμιση να αποτελεί το unbundling της ίδιας της Επιχείρησης με τη δημιουργία των ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, που πράγματι μπορεί να οδηγήσει κάποτε σε μία πλέον ορθολογική δομή της αγοράς. Σε ότι αφορά δε την λιανική αγορά ηλεκτρισμού ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να ελέγχει το 94% της αγοράς και με ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό, περί του 90%, της αγοράς βιομηχανικών τιμολογίων. Άρα στην πράξη δεν υφίσταται ανταγωνισμός ενώ ουδεμία πρόοδος έχει σημειωθεί για τη συμφωνηθείσα με την ΕΕ διαδικασία δημοπρασιών ΝΟΜΕ που θα έδιδε πρόσβαση στις άλλες εταιρείες ηλεκτρισμού στο ενεργειακό πορτοφόλιο της ΔΕΗ (λιγνίτης και υδροηλεκτρικά).


Σε ό, τι αφορά δε το φυσικό αέριο οι μεταρρυθμίσεις μέχρι στιγμής είναι ανύπαρκτες και μόλις τώρα ξεκινά η διαδικασία για το σπάσιμο του μονοπωλίου των ΕΠΑ χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πώς θα αποζημιωθούν οι βασικοί επενδυτές στις ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης που έχουν την ευθύνη για τη δημιουργία και χρηματοδότηση τα τελευταία 15 χρόνια των αστικών δικτύων. Η δε επέκταση του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου που θα επέτρεπε την εξάπλωση της κατανάλωσης στον οικιακό και εμπορικό τομέα έχει περιέλθει σε κατάσταση απόλυτης στασιμότητας. Και σαν να μην έφθανε αυτό πριν τρία χρόνια η τιμή του φυσικού αερίου επιβαρύνθηκε με έναν υπέρογκο ειδικό φόρο κατανάλωσης (από τους υψηλότερους στην Ευρώπη), βάζοντας ταφόπλακα στην όποια προοπτική ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου. Αυτή όμως η απροσδόκητη κατάσταση στο λεξιλόγιο του newspeak των Σκουρλέτη και Σέφκοβιτς αποτελεί μεταρρύθμιση.

Και ας δούμε τώρα τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας για τις οποίες ο πολύς κ. Σέφκοβιτς ανέφερε ότι επιτελείται ουσιαστική πρόοδος και ότι σύντομα η Ελλάδα θα πετύχει τους Ευρωπαϊκούς στόχους. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον «φιλέλληνα» Σλοβάκο Επίτροπο ότι μέχρι εφτά μήνες πριν η «πρώτη φορά» κυβέρνηση Τσίπρα είχε καταργήσει πλήρως με τον πλέον αυθάδη και προκλητικό τρόπο κάθε πρόγραμμα ενεργειακής αποδοτικότητας (λχ. Εξοικονομώ, Εξοικονομώ κατ’ οίκον κτλ.) υπό το έωλο επιχείρημα του τότε Υπουργού Παν. Λαφαζάνη ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί καπιταλιστική πολυτέλεια της μπουρζουαζίας και δεν αρμόζει στις λαϊκές τάξεις (βλέπε άρθρο στο Energia. gr της 20/9/2015) με αποτέλεσμα να να μείνει νομοθετικά μετέωρη η εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας EC27 περί εξοικονόμησης ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαλέσει την Ελλάδα για μη εφαρμογή κοινοτικής νομοθεσίας. Όχι μόνο δεν υπήρξε νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά επικράτησε πλήρης αποθάρρυνση πάνω σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας, με αποτέλεσμα η αγορά να «καθίσει», πλήττοντας τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων. Ενώ μόλις πρόσφατα πέρασε από το κοινοβούλιο σχετική νομοθεσία για την προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας EC 27 περί ενεργειακής αποδοτικότητας η εφαρμογή της οποίας θα καθυστερήσει πολύ αφού εκκρεμούν αρκετές υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται. Η μοναδική ουσιαστική μεταρρύθμιση στο τομέα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας αποτελεί η θέσπιση του μέτρου της ενεργειακής αξιολόγησης των κτιρίων και δημιουργίας του σώματος ενεργειακών επιθεωρητών. Αλλά αυτά έγιναν πριν 5 χρόνια και με την αβελτηρία διαδοχικών κυβερνήσεων ουδεμία ουσιαστική πρόοδος έχει επιτελεσθεί, δηλαδή που να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στο περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίων (40.000 κτιριοδιαμερίσματα από ένα building stock 5.0 εκατομμυρίων μονάδων). Όποια δε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια έχει παρατηρηθεί τελευταία οφείλεται αποκλειστικά στη φτωχοποίηση των νοικοκυριών και την αδυναμία τους να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο.

Τέλος, ο κ. Σέφκοβιτς αναφέρθηκε στο αναπόδραστο θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της περιοχής και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή η χώρα μας και πως TAP και IGB, όταν ολοκληρωθούν θα ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Ιταλίας τον ITGI, που συγκαταλέγεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, των γνωστών PCI, δεν έκανε καν λόγο αφού είχε προηγουμένως φροντίσει με δηλώσεις του να αποδομήσει πλήρως το έργο παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της διασύνδεσης του Ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου (βλέπε σχόλιο energia. gr στις 4/3). Αντ’ αυτού Σέφκοβιτς και Σκουρλέτης αναφέρθηκαν για μία εισέτι φορά ad nauseum στην ανάδειξη της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», λες και η ταμπέλα αυτή θα προσελκύσει επενδυτές, την στιγμή που ούτε ένα χιλιόμετρο νέων διασυνοριακών αγωγών δεν έχει κατασκευαστεί εδώ και 10 χρόνια!

Με άλλα λόγια Σέφκοβιτς και Σκουρλέτης κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους όταν δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα και ότι το μέλλον για την ενέργεια είναι ρόδινο και πολλά υποσχόμενο. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου