Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ο «Συνασπισμός» ΟΠΕΚ-Ρωσίας Δεν Ξεκινά Καλά



Ένα μήνα αφού υποσχέθηκε μια συνεργασία που θα οδηγούσε στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ο συνασπισμός πετρελαιοπαραγωγών που σχημάτισε η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, από την άλλη, δυσκολεύεται στα πρώτα του βήματα.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ και οι ανταγωνιστές τους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ούτε καν πότε ή πού θα διεξάγουν τις συζητήσεις σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής, μια στρατηγική που στοχεύει στον περιορισμό της υπερπροσφοράς παγκοσμίως. Ημερομηνίες και τοποθεσίες που προτείνονται από έναν παραγωγό, σνομπάρονται αμέσως από τον άλλο.
Την Τετάρτη, η διαδικασία είδε ένα ακόμη πλήγμα όταν αναβλήθηκε μια συγκέντρωση των παραγωγών της Λατινικής Αμερικής που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Εκουαδόρ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και η Ρωσία έφτασαν σε μια διστακτική συμφωνία στις 16 Φεβρουαρίου, την πρώτη τους των τελευταίων 15 ετών, προκειμένου να περιορίσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά. Αν και το πάγωμα της παραγωγής από μόνο του θεωρείται ανεπαρκές μέτρο για να αναχαιτίσει τον κορεσμό, η Σαουδική Αραβία περιέγραψε τη συμφωνία ως την « αρχή μιας διαδικασίας» και πυροδότησε εικασίες πως τα μέρη θα προχωρήσουν σε περισσότερες ενέργειες.
«Είναι αστείο να ακούς κάθε μέρα τις διαφορετικές ημερομηνίες, διαφορετικές τοποθεσίες ή την έλλειψη πρόσκλησης για κάποια συνάντηση», ανέφερε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής στο UBS Group στη Ζυρίχη. «Η συζήτηση για το πάγωμα έχει υποστηρίξει τις τιμές, αλλά τα λόγια δεν κάνουν πολλά. Ακόμη κι αν συμφωνηθεί ένα πάγωμα, αυτό δε θα εξαλείψει το βραχυπρόθεσμο κορεσμό».
 
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου