Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ρουμανία: Έσοδα 72 εκ. ευρώ από την Πώληση του 15% της Transgaz

Έσοδα 72 εκ. ευρώ συνέλεξε το ρουμανικό Δημόσιο από την πώληση μειοψηφικού πακέτου (15%) της εταιρείας φυσικού αερίου Transgaz, με τους θεσμικούς επενδυτές να αποκτούν το 85% ή 1,76 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας που διατέθηκαν μέσω της δεύτερης δημόσιας προσφοράς στην τιμή των 179 λέι ανά μετοχή, ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βουκουρεστίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας Κονσταντίν Νίτα, η επιτυχία της πώλησης του μειοψηφικού πακέτου της Transgaz ήταν ένα ενθαρρυντικό βήμα για τις αντίστοιχες διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση και για άλλες κρατικές εταιρείες.


Η ιδιωτικοποίηση της Transgaz αποτελεί μέρος της δέσμευσης της ρουμανικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που ζήτησαν την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κρατικών ενεργειακών και μεταφορικών εταιρειών, με στόχο να καταστούν περισσότερο κερδοφόρες, μετέδωσαν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, τον Μάιο, αφορά την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Τσερναβόντα, την Nuclearelectrica και τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει η αντίστοιχη διαδικασία για τον πάροχο φυσικού αερίου Romgaz και πιθανώς την ενεργειακή εταιρεία Hidroelectrica.

Το 2009, η Ρουμανία έλαβε δάνειο ύψους είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές δαπανών. Τον Μάρτιο του 2011, η Ρουμανία υπέγραψε μια νέα συμφωνία για μια πιστωτική “γραμμή” πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αξιοποιήσει μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου