Αν και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, ωστόσο, ο φόρος θα ήταν ακόμα μικρότερος το τρέχον έτος ή και μηδενικός σε αρκετές περιπτώσεις με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος θα αντικαθιστούσε το ΕΕΤΗΔΕ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Βέβαια, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση είναι να κλείσει τη δημοσιονομική τρύπα του 2013. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και η μετάθεση της εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου το 2014. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανέφερε χθες στη Βουλή ότι «οι πολίτες ενδιαφέρονται να πληρώσουν λιγότερο φόρο και η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα, έχει -και διά στόματος πρωθυπουργού- ανακοινώσει ότι αυτό που θα επιβάλλεται για το έτος 2013 θα είναι μειωμένο», σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών.
Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «κινείται στην κατεύθυνση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, υπάρχει ένα θέμα για τη μετάβαση και γι’ αυτό η ΔΕΗ και το 2013 μπορεί να αξιοποιηθεί για την είσπραξη αυτού του φόρου». Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και εργάζεται για τη μείωση του φόρου και την ανακούφιση των πολιτών, διότι η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να είναι πολιτική κατανόησης και λογικής.
Παραδείγματα:
- Σήμερα ένας έγγαμος φορολογούμενος που διαθέτει διαμέρισμα 20ετίας, 70 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 77.000 ευρώ πληρώνει μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος που ανέρχεται στο ποσό των 367,5 ευρώ. Στην περίπτωση που οι συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ μειωθούν κατά 15% ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 312,37 ευρώ. Εάν όμως εφαρμοζόταν ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων ο ανωτέρω έγγαμος θα πλήρωνε φόρο μόλις 27 ευρώ.
- Ιδιοκτήτης (άγαμος) που διαθέτει διαμέρισμα 26ετίας, 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ πληρώνει μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ. Στην περίπτωση που οι συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ μειωθούν κατά 15%, ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ. Εάν όμως εφαρμοζόταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο ανωτέρω έγγαμος δεν θα πλήρωνε φόρο.
Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων γίνεται σύμφωνα με το βασικό σενάριο της διακομματικής επιτροπής που προέβλεπε αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και συντελεστή κλίμακας 0,1% για το τμήμα της περιουσίας από 50.000 – 100.000 ευρώ, 0,2% για το τμήμα της περιουσίας από 100.001 έως 200.000 ευρώ και 0,3% για το τμήμα της περιουσίας από 200.001 έως 400.000 ευρώ.
Τι αλλάζει στο ΕΕΤΗΔΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο είναι κοντά σε συμφωνία με τους επικεφαλής της τρόικας για τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ για ένα ακόμη έτος (το 2013) μειωμένο πιθανόν κατά 15%.
Ειδικότερα η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει:
1. Την οριζόντια μείωση κατά 15% των συντελεστών (που εφαρμόζονται στις τιμές ζώνης) για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.
2. Η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαιρέτως της αξίας των ακινήτων τους.
3. Τη διόρθωση των συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν χαμηλότερους συντελεστές για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους, με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική απώλεια εσόδων.
4. Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Στα ακίνητα αυτά το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή που είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πλέον θα υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των τιμών που ισχύουν στον δήμο που ανήκουν ή στους όμορους δήμους.
5. Την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ και για ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει τον φόρο.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου