Δευτέρα 29 Απριλίου 2013


Τους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πετρελαϊκές απαριθμεί σε νέα της έρευνα η Ernst&Young, τονίζοντας ότι το σημερινό περιβάλλον έχει αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με το παρελθόν και ότι οι εταιρείες αυτές είναι αντιμέτωπες με διαφορετικές προκλήσεις.
Πιο αναλυτικά, η Ε&Υ εντοπίζει τους εξής 10 παράγοντες κινδύνου για τις πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως:
1. Πρόσβαση στα αποθέματα: Οι πολιτικοί περιορισμοί και ο ανταγωνισμός για τα αποδεδειγμένα αποθέματα ασκούν πιέσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Ε&Υ, οι πολιτικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κλάδο των υδρογονανθράκων περισσότερο από άλλους κλάδους.
2. Αβέβαιη ενεργειακή πολιτική. Σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου προχωρά ένας επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής. Επίσης, οι επιπτώσεις του ατυχήματος της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζουν να γίνονται αισθητές όσον αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας που υιοθετούνται για τις γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη.

3. Περιορισμός του κόστους. Σήμερα, τα αυξανόμενα κόστη προκαλούνται από κυκλικούς παράγοντες, καθώς και από το τέλος της εποχής του «εύκολου» πετρελαίου.
4. Επιδεινωμένοι οικονομικοί όροι. Σύμφωνα με στέλεχος πετρελαϊκής που μίλησε στην Ε&Υ, «αυξάνεται η χρήση των φόρων, αληθινών ή μη, από τις κυβερνήσεις ως μοχλός πίεσης για τις πετρελαϊκές».
5. Υγεία, ασφάλεια και περιβάλλον. Τα τρία αυτά θέματα έχουν ανέβει ψηλά στην ατζέντα του κλάδου των υδρογονανθράκων, αντανακλώντας την πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και τις αυξημένες τεχνικές δυσκολίες κατά τις επιχειρήσεις εξόρυξης.
6. Έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου. Το 22% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Ε&Υ απάντησε ότι η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού έχει δυσμενή αποτελέσματα στη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων.
7. Νέες επιχειρησιακές προκλήσεις και άγνωστα περιβάλλοντα. Πριν από τρία χρόνια, αυτός ο παράγοντας ήταν χαμηλά στις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά τώρα αποτελεί βασικό σημείο.
8. Κλιματική αλλαγή. Αν και η Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης το 2009 απέτυχε να αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται προς τις πετρελαϊκές. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα δεν θεωρείται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν ως απλά ένα ρυθμιστικό ζήτημα.
9. Διακύμανση των τιμών. Οι ταραχές στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική στο α’ εξάμηνο του 2011 είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Βεβαίως, δεδομένης της αύξησης του κόστους στην έρευνα και παραγωγή, η πτώση των τιμών αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.
10. Ανταγωνισμός από νέες τεχνολογίες. Εκτός από τις νέες τεχνολογίες στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ο κλάδος επηρεάζεται και από άλλες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στις ΑΠΕ και στις υποδομές.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου