Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Τουρκία: Δεν Επιθυμούμε την Διχοτόμηση του Ιράκ


Συνομιλίες με τη Βαγδάτη φαίνεται πως είχε η Άγκυρα τον τελευταίο μήνα, όσον αφορά τις ενεργειακές σχέσεις και μάλιστα με την παρότρυνση της Ουάσιγκτον.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στην Τουρκία, ακολούθησε συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Φεριντούν Σινίρλιογλου, με τον σύμβουλο ασφαλείας του Ιράκ, Φαλέχ αλ-Φαγιάντ, στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ, ξεχωριστή συνάντηση με τους δύο άνδρες είχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, προκειμένου να ενθαρρύνει την προσέγγιση.

Διπλωματικές πηγές από την Άγκυρα δήλωσαν στην Χουριέτ ότι «προτείναμε την συνεργασία με το Ιράκ στα ενεργειακά θέματα. Τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση διχοτόμησης του Ιράκ. Μεταφέραμε δύο βασικά μηνύματα για τον διαμοιρασμό της ενέργειας και των εσόδων: Η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα του Ιράκ είναι σημαντικά για εμάς. Είναι επίσης σημαντικό να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τον πολυαναμενόμενο νόμο για τους υδρογονάνθρακες. Και στα δύο θέματα, η κυβέρνηση αλ-Μαλίκι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία».
Τέλος, η τουρκική πλευρά επανέλαβε την πρότασή της για κατασκευή περισσότερων αγωγών για τη μεταφορά του ιρακινού πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του λιμένα στο Τσεϊχάν.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου