Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΔΕΠΑ: Αύριο η Νέα Δημοπρασία Φυσικού Αερίου


Στην τρίτη δημοπρασία ποσοτήτων φυσικού αερίου προχωρά αύριο η ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα θα διαθέσει 1.000 μερίδια των 1.299,1 μεγαβατωρών το καθένα που αντιστοιχεί σε περίπου 113.000 κυβικά μέτρα το μερίδιο και σε 113 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για το σύνολο των μεριδίων που θα διατεθούν.

Ως τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 59.381 δολαρίων για κάθε μερίδιο, που αντιστοιχεί σε 45,7 δολάρια ή περίπου 38 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η τιμή αυτή είναιυψηλότερη από την τιμή εκκίνησης της πρώτης και δεύτερης δημοπρασίας,ως αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής του αερίου και της υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.


Το νέο χαρακτηριστικό της αυριανής δημοπρασίας, είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά η ποσότητα φυσικού αερίου ανά μερίδιο,καθώς στην πρώτη αυτό αντιπροσώπευε 433 μεγαβατώρες. Ο λόγος είναι ότι η επόμενη δημοπρασία θα γίνει στις 16 Ιουλίου, οπότε η ποσότητα θα πρέπει να επαρκεί για το επόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αγορά και στην αυριανή δημοπρασία το ενδιαφέρον αναμένεται μειωμένο, καθώς δεν πρόκειται να συμμετάσχουν ούτε ηλεκτροπαραγωγοί, ούτε και οι Εταιρείες Παροχής. Αμφότεροι έχουν επιτύχει από τη ΔΕΠΑ τιμές χαμηλότερες από την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, ενώ για τις Εταιρείες Παροχής το επόμενο διάστημα είναι περίοδος χαμηλής ζήτησης.
Σε ό,τι αφορά στους βιομηχανικούς καταναλωτές, για αυτούς η ρήτρα "take or pay" στις συμβάσεις που έχουν με τη ΔΕΠΑ αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή τους στις δημοπρασίες,καθώς οι ποσότητες που θα αγοράσουν από τη δημοπρασία, δεν συμψηφίζονται με τις συμβατικές.

Επιπλέον, στην παρούσα συγκυρία αβεβαιότητας και μειωμένης παραγωγικής δραστηριότητας, αφ΄ενός δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τη διακύμανση της κατανάλωσης, ενώ μπορεί μεν να εξασφαλίσουν ποσότητες με χαμηλότερη τιμή, αλλά να κληθούν να πληρώσουν ρήτρες μη κατανάλωσης για τις συμβατικές ποσότητες με το τελικό κόστος να είναι υψηλότερο.

Η μόνη αλλαγή στους όρους της δημοπρασίας, την οποία είχαν ζητήσει και έγινε αποδεκτή, αφορά την κατάθεση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, η διάρκεια της οποίας προσαρμόστηκε στους χρόνους που προβλέπουν οι δηλώσεις παραλαβής αερίου εκ μέρους του αγοραστή.

Σημειώνεται ότι ενώ στην πρώτη δημοπρασία που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο καλύφθηκε σχεδόν το σύνολο της διατεθείσας ποσότητας, στη δεύτερη του Φεβρουαρίου η κάλυψη περιορίστηκε στο 15%ποσοστό που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα επαναληφθεί και στην αυριανή.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο θεσμός των δημοπρασιών εκ μέρους της ΔΕΠΑ εφαρμόστηκε ως μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, προκειμένου μέσω αυτού οι καταναλωτές φυσικού αερίου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποσότητες με χαμηλότερη τιμή.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποτελέσματα. Αφ΄ ενός επειδή δεν αντισταθμίζει την τεράστια επιβάρυνση που προκάλεσε ο υψηλός ειδικός φόρος κατανάλωσης, ενώ αφ΄ετέρου,οι δημοπρασίες απευθύνονται μόνο σε επιλέγοντες πελάτες,τη στιγμή που οι περισσότεροι βιομηχανικοί πελάτες, λόγω των χαμηλών ποσοτήτων που καταναλίσκουν, είναι συνδεδεμένοι και υποχρεωτικά δεσμευμένοι με τα δίκτυα που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Παροχής.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου