Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τις Προσεχείς Ημέρες θα Ανακοινώσει την Απόφασή της για τον Δεύτερο Πυρηνικό της Σταθμό η Άγκυρα

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θα ανακοινώσει ως το σαββατοκύριακο ποια κοινοπραξία θα αναλάβει να κατασκευάσει το δεύτερο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό της εργοστάσιο, ένα έργο το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία, η οποία θεωρείται πολύ πιθανό να ξεπεράσει τη Βρετανία και να καταλάβει την τρίτη θέση στην κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη μέσα σε δέκα χρόνια, σχεδιάζει να κατασκευάσει πολυάριθμα πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ενέργειας μέσα στην προσεχή δεκαετία, για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου.


«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία για την κατασκευή του δεύτερου ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου. Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι οι επικρατέστεροι» ανάδοχοι του έργου, είπε ο Γιλντίζ μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα.

Η Τουρκία αναμένεται να επιλέξει μια ιαπωνική κοινοπραξία με επικεφαλής την Mitsubishi Heavy Industries Ltd —στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Itochu Corp και η γαλλική GDF Suez— για την κατασκευή του εργοστασίου, που προβλέπεται ότι θα έχει παραγωγική ικανότητα 4.500 - 5.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει τον Μάρτιο ότι στις αρχές του Μαΐου πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία για την κατασκευή ενός εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες και συνολική παραγωγική δυνατότητα περίπου 4,5 μεγαβάτ στη Σινώπη, στον Εύξεινο Πόντο. Η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει το 2017.

Η Τουρκία συνήψε το 2010 συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία Rosatom για την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου. Η Rosatom πρόκειται να αρχίσει την κατασκευή του περί τα μέσα του 2015 και αναμένει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αρχίσει το 2019, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τον Φεβρουάριο.

Ο Γιλντίζ είπε ότι η απόφαση για το ποια κοινοπραξία θα επιλεγεί αναμένεται να ανακοινωθεί αυτό το σαββατοκύριακο ενώ μια πηγή που είναι ενήμερη για το θέμα ανέφερε ότι αναμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιάπωνας ομόλογός του Σίνζο Άμπε να υπογράψουν τη συμφωνία το σαββατοκύριακο, κατά την επίσκεψη του Άμπε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές του ενεργειακού τομέα στην Τουρκία, η κοινοπραξία έχει προτείνει την εγκατάσταση αντιδραστήρων Atmea, σχεδιασμού της γαλλικής Areva και ανάπτυξης της Mitsubishi Heavy Industries. Κάθε τέτοιος αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος έχει παραγωγική δυνατότητα 1.100 μεγαβάτ.

Ως σήμερα ο αντιδραστήρας αυτός δεν έχει πωληθεί ή κατασκευαστεί κάπου. Η Αρεβά ελπίζει ότι θα τον πωλήσει στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Βιετνάμ και στην Αργεντινή.

Πέραν της Κίνας και της Ιαπωνίας το έργο αυτό στην Τουρκία διεκδικούσαν επιχειρήσεις από τον Καναδά και τη Νότια Κορέα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου