Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Βουλγαρία: Αντιδράσεις Από τους Ανά Διαστήματα Περιορισμούς στην Παραγωγή των ΑΠΕ


Τις πρώτες αντιδράσεις από τους παραγωγούς ΑΠΕ της χώρας συναντά η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βουλγαρίας να επιβάλλει ανά διαστήματα προσωρινούς περιορισμούς στην παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ο BGWEA (Ένωση Παραγωγών Αιολικής Ενέργειας) ισχυρίζεται ότι με τα εν λόγω μέτρα της κυβέρνησης παραβιάζεται τόσο η βουλγαρική όσο και η κοινοτική νομοθεσία και ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος στο εθνικό σύστημα ενέργειας μειώνοντας τεχνητά την ποσότητα της παραγόμενης ανανεώσιμης ενέργειας. Σύμφωνα με τον BGWEA, οι αποφάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε χρεοκοπία 1.600 παραγωγούς ΑΠΕ και στην απώλεια ακόμη περισσότερων θέσεων «πράσινης» εργασίας.

Η εν λόγω απόφαση που οδήγησε στη νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης και παραγωγών ΑΠΕ ελήφθη στις 24 Απριλίου τ.έ. Συγκεκριμένα, ο ESO ( EnergySystem Operator – Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας) έδωσε εντολή στις τρεις ιδιωτικές εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ( CEZEnergoPro και EVN) να περιορίσουν την επομένη (25 Απριλίου) κατά 40% την παραγωγή ηλεκτρισμού από μονάδες ΑΠΕ για 7 ώρες (10 π.μ. έως 5 μ.μ.), ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία παραγωγής και κατανάλωσης, η οποία εμφανιζόταν διαταραγμένη λόγω, μεταξύ άλλων, της χαμηλής οικιακής κατανάλωσης και των αδύναμων εξαγωγών. Σύμφωνα με βουλγαρικά πρακτορεία ειδήσεων, παρόμοιοι περιορισμοί είχαν επιβληθεί και νωρίτερα (στις 6, 13 και 14 Απριλίου).


Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Asen Vasilev ήταν έντονα επικριτικός σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τους παραγωγούς ΑΠΕ στη χώρα, υποστηρίζοντας, συγκεκριμένα, ότι το 40% περίπου του συνόλου των φωτοβολταϊκών σταθμών και αιολικών πάρκων δεν είχε εμπρόθεσμα υποβάλει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον παραχθέντα κατά τους τελευταίους εννέα μήνες όγκο ηλεκτρικής ενέργειας στον ESO, παραβιάζοντας σχετική νομική υποχρέωση. Υποστήριξε δε ότι οι μη συμμορφούμενες εγκαταστάσεις ΑΠΕ θα έπρεπε να αποσυνδεθούν μέχρις ότου συμμορφωθούν και, προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες. Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του στις αρχές Απριλίου, ο κ. Vassilev εξαπέλυσε πιο συγκεκριμένες κατηγορίες ενάντιων των παραγωγών ηλιακής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι αρκετές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είχαν υποβάλει ψευδή στοιχεία, βάσει των οποίων προέκυπτε παραγωγή ηλεκτρισμού 32 ώρες ημερησίως. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της τοπικής ένωσης παραγωγών ηλιακής ενέργειας ( BVPA), που ζήτησε από τον Υπουργό να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία που θεμελιώνουν τις κατηγορίες του.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί ΑΠΕ διαμαρτύρονται όχι μόνο για τους ως άνω ανά διαστήματα επιβαλλόμενους περιορισμούς στην παραγωγή τους, αλλά και για προηγούμενες αποφάσεις της αρμόδιας βουλγαρικής ρυθμιστικής αρχής για την ενέργεια (State Energy and Water Regulatory Commission SEWRC ), τις οποίες θεωρούν επιβλαβείς για τη δραστηριότητά τους, όπως η επιβολή αναδρομικών τελών σύνδεσης στους παραγωγούς ΑΠΕ (απόφαση της 14ηςΣεπτεμβρίου της SEWRC), η οποία, σύμφωνα με τις τοπικές ενώσεις των παραγωγών ηλιακής και αιολικής ενέργειας ( BGWEA και BVPA) μειώνει το έσοδά τους σε ποσοστό έως και 40%. Σημειώνεται ότι, με απόφασή του στα μέσα Μαρτίου, εκδικάζοντας προσφυγή τριών εταιρειών του κλάδου των ΑΠΕ, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας σε τριμελή σύνθεση είχε κρίνει παράνομο και είχε ανακαλέσει το εν λόγω τέλος σύνδεσης. Αυτήν τη στιγμή, αναμένεται, κατόπιν εφέσεως, η απόφαση της πενταμελούς συνθέσεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου