Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Οι Θέσεις του ΘΕΣΙΦ για το Νομοσχέδιο των ΑΠΕ


Τις απόψεις του σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ υπέβαλε ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φ/Β (ΘΕΣΙΦ), στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε το ΥΠΕΚΑ, στοχεύοντας ιδιαίτερα τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τις ασάφειες του ν/σ.
Πιο αναλυτικά, οι θέσεις του ΘΕΣΙΦ έχουν ως εξής:
«Στα πλαίσια της διαβούλευσης του σχεδίου Νόμου για τις ΑΠΕ και μελετώντας προσεκτικά το σχετικό με τις φωτοβολταικές εγκαταστάσεις περιεχόμενο του , παρατηρούμε πως υπάρχει σημαντική βελτίωση αλλά εκτιμούμε ότι είναι καιρός να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και να απαντηθούν καίρια και ουσιώδη ερωτήματα . Πιο συγκεκριμένα :

· Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί όταν οι παραγωγοί Φ/Β σταματήσουν να επιβαρύνονται με την έκτακτη εισφορά σε 2 χρόνια από σήμερα. Οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να πληρώνονται με τις ήδη συμφωνημένες συμβάσεις;
· Αναφέρεται ότι από την αναστολή νέων συνδέσεων Φ/Β εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις σε δώματα και στέγες κτιρίων. Γιατί δεν αναστέλλονται και τα νέα αυτά έργα φωτοβολταϊκών στις στέγες από τη στιγμή που έχει ξεπεραστεί ο εθνικός στόχος του 2014 και έχει ήδη προσεγγιστεί ο στόχος του 2020;
· Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποίηση της υψηλής τιμής πώλησης της kwhπου απολαμβάνουν για 25 χρόνια τα οικιακά Φ/Β . Γιατί δεν επιβάλλεται έκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα;
· Δεν υπάρχει πρόβλεψη πως θα επιλυθεί άμεσα η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ

Αναλογιζόμενοι λοιπόν την παρούσα κατάσταση, προβλέπουμε πως αν δεν απαντηθούν άμεσα τα παραπάνω ερωτήματα, δε θα υπάρξει εξυγίανση του συστήματος. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε τις εξής προτάσεις που θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη προσεκτικής από μέρους του Υπουργείου εξέτασης :
· Αλλαγή του τρόπου εκκαθάρισης και πληρωμής των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων σύμφωνα με τη διαφορά (παραγωγή – κατανάλωση) x συμφωνηθείσα τιμή ( net metering ) και ταυτόχρονη επιβολή ειδικής έκτακτης εισφοράς και σε αυτά.
· Αναστολή μέχρι να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ όλων έργων ΑΠΕ με την διαδικασία FAST TRACK 
· Για τον υπολογισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ να υπολογίζεται στη θέση της ΟΤΣ που γινόταν μέχρι σήμερα , το συνολικό μεταβλητό κόστος των συμβατικών σταθμών όπως αναφέρει και το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, προσαυξημένο και με το κόστος των πρόσθετων επιδοτήσεων ( όπως π.χ. τα ΑΔΙ ) που απολαμβάνουν οι θερμικοί ηλεκτροπαραγωγοί και που τεχνητά μέχρι τώρα αύξαναν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
· Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη εκ μέρους της Πολιτείας για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και πόσο θα συνεισφέρει ο κάθε τομέας ηλεκτροπαραγωγής (Λιγνίτης- φυσικό αέριο – ΑΠΕ κ.λπ.) σε αυτές. Και τέλος οι σχετικές αδειοδοτήσεις να χορηγούνται με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό λαμβάνοντας υπόψη την βιωσιμότητα των μονάδων που ήδη λειτουργούν».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου