Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΡΑΕ σε ΔΕΠΑ: Σταματήστε τις Απειλές σε Παραγωγούς



Αυστηρές συστάσεις στη ΔΕΠΑ να πάψει να απειλεί με διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια, έως ότου εξεταστεί το ζήτημα, απηύθυνε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην υπό αποκρατικοποίηση εταιρεία, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του Euro2day.gr.

Μάλιστα εγκαλεί το μονοπώλιο φυσικού αερίου, ότι αγνοεί συστηματικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία, όπως και τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Η παρέμβαση της Αρχής προς την κρατική ακόμη εταιρεία, έγινε με αφορμή προσφυγή στη ΡΑΕ της εταιρείας Ήρων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Gaz de France Suez), η οποία ζήτησε τη λήψη προσωρινών μέτρων έναντι του εξωδίκου της ΔΕΠΑ περί επικείμενης διακοπής τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο, λόγω των σωρευμένων οφειλών.

Όλα δε αυτά όταν είναι γνωστό ότι οι οφειλές της Ήρων αλλά και των άλλων ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ,οφείλονται αποκλειστικά λόγω της μη πληρωμής τους από το ΛΑΓΗΕ (δηλαδή μίας 100% κρατικής εταιρείας που εκκαθαρίζει σε ημερήσια βάση την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), αλλά και της πρακτικής της ΔΕΗ, να συμψηφίζει παρανόμως τις απαιτήσεις της ως παραγωγός, με τις εισπράξεις από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, ως προμηθευτής.
Στην επιστολή της προς τη ΔΕΠΑ, η ΡΑΕ της προσάπτει, μεταξύ άλλων, ότι δεν την ενημερώνει όπως οφείλει από το Νόμο, για σημαντικά θέματα που άπτονται αμέσως της ασφάλειας ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς ενδεχόμενη διακοπή τροφοδοσίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο,θα είχε επιπτώσεις στο 30% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως δε τονίζει η ΡΑΕ, η παράλειψη της ΔΕΠΑ να την ενημερώνει για τις εξελίξεις στα θέματα αυτά, έχει ως αποτέλεσμα να δεχτεί τρεις παρόμοιες προσφυγές από ηλεκτροπαραγωγούς και να κληθεί να λάβει απόφαση υπό ασφυκτικούς χρόνους,λόγω των ελάχιστων έως ανύπαρκτων χρονικών ορίων που θέτει η ΔΕΠΑ στους πελάτες της ηλεκτροπαραγωγούς, προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές με απειλή διακοπής τροφοδοσίας.

Σημειώνεται ότι για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, τόσο η Ήρων όσο και οι υπόλοιπες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, έχουν καταθέσει στη ΔΕΠΑ προτάσεις για κοινά αποδεκτό διακανονισμό των οφειλών, μέσα στα όρια που θέτει η συγκυρία.

Έτσι έχει προταθεί στη ΔΕΠΑ, ακόμη και η παραχώρηση των απαιτήσεων που έχουν από το ΛΑΓΗΕ βάσει των τιμολογίων που κόβουν, ώστε να τα αξιοποιήσει για την απόκτηση ρευστότητας. Μάλιστα η πρόταση κατατέθηκε στη ΔΕΠΑ εγγράφως από δύο εταιρείες, συνοδευόμενη από έκθεση ορκωτών λογιστών και αφορά την παραχώρηση του 80% των ανεξόφλητων τιμολογίων προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Αντί όμως για συζήτηση και διαπραγμάτευση, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα,η ΔΕΠΑ προτιμά να στέλνει εξώδικα με απειλές για διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο. Όπως δε αναφέρουν στο Euro2day.gr άνθρωποι της αγοράς, η συμπεριφορά αυτή της ΔΕΠΑ εντείνεται ενώ η ιδιωτικοποίηση της βρίσκεται στην τελική της φάση, και με αγνόηση του γεγονότος ότι η ΔΕΠΑ χωρίς τους ηλεκτροπαραγωγούς στο πελατολόγιο της, κάτι που δείχνει να επιδιώκει με τη συμπεριφορά της, θα έχει πωλήσεις μειωμένες κατά τα δύο τρίτα.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου