Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Η Άγκυρα Θέτει σε Κίνδυνο τους Τούρκους και τους Κύπριους με τον Πυρηνικό της Σταθμό»

Για αλαζονική και άτεγκτη στάση της Τουρκίας που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τόσο του τουρκικού και του κυπριακού λαού, όσο και των λαών της ευρύτερης περιοχής, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου όσον αφορά τα σχέδια της Άγκυρας να προχωρήσει στην ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου, σε μια ιδιαιτέρως σεισμογενή ζώνη, σε απόσταση αναπνοής από τα παράλια της Κύπρου.

Με αφορμή την αυριανή 27η επέτειο από το τραγικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μιλώντας στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε ότι η επιμονή αυτή της Τουρκίας δυναμιτίζει περαιτέρω τις όποιες ελπίδες για σταθερότητα και ειρήνη στην ευαίσθητη και δοκιμαζόμενη ανατολική Μεσόγειο.


«Καθώς επαναφέρουμε όλοι στη μνήμη μας την αγωνία, την ανασφάλεια και τον τρόμο των ημερών που ακολούθησαν το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, απευθύνω από το βήμα αυτό έκκληση για αποφασιστική στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την πλέον βιώσιμη μέθοδο για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας».

Τα φρικτά γεγονότα του Τσερνόμπιλ, σημείωσε, επαναβεβαίωσαν το παράδοξο της αδυναμίας του σύγχρονου ανθρώπου να διαχειριστεί αποτελεσματικά την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο.

Οι επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας στην υγεία του ανθρώπου και στη φύση σε βάθος χρόνου είναι γνωστές, πρόσθεσε, και δυστυχώς έχουμε γίνει και πιο πρόσφατα μάρτυρες ακόμα μιας καταστροφής. Αυτής που προκλήθηκε από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2011, όπως είπε.

Η Κύπρος, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εκτεταμένη χρήση πυρηνικής ενέργειας και από το διασυνοριακό χαρακτήρα των πυρηνικών ατυχημάτων, υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, σε περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο, για αυστηρούς ελέγχους στη λειτουργία και χρήση των πυρηνικών υποδομών, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου