Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πετρελαιαγωγό στο Ιρακινό Κουρδιστάν Προωθεί η Τουρκία


Η Τουρκία επανέλαβε την πρόθεσή της να κατασκευάσει αγωγό που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν, στα πλαίσια της ενεργειακής σχέσης που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές τα τελευταία χρόνια.
Από τη μια πλευρά οι σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων στο Βόρειο Ιράκ και από την άλλη η ανάγκη για νέες υποδομές μεταφοράς στην περιοχή, οδηγούν την Άγκυρα και τους αυτόνομους Κούρδους σε μια προσέγγιση, αλλά η Βαγδάτη όπως είναι φυσικό εναντιώνεται στην προοπτική αυτή επειδή θεωρεί ότι όλες οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ θα πρέπει να γίνονται μέσω της ιδίας.
Οι Τούρκοι σχεδιάζουν έναν αγωγό που θα αντικαταστήσει τον αγωγό Κιρκούκ-Γιουμουρταλίκ, ο οποίος «στέρεψε» τον Δεκέμβριο λόγω της διαφωνίας Άγκυρας-Βαγδάτης για τις πληρωμές. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Βαγδάτη έχει προτείνει στους Τούρκους την κατασκευή αγωγού από τη Βασόρα προς το Τσεϊχάν.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, δεν απάντησε αρνητικά στην πρόταση αυτή, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε πετρέλαιο από τη Βασόρα στις διεθνείς αγορές όποτε χρειαστεί». Φαίνεται λοιπόν ότι η Τουρκία παίζει σε διπλό ταμπλό όσον αφορά το Ιράκ, επιδιώκοντας την συνεργασία και με το ιρακινό Κουρδιστάν και με την κεντρική κυβέρνηση.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου