Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΔΕΗ: Εφικτή η Μείωση Κόστους Λέει η Booz Allen


Βελτίωση των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ κυρίως λόγω των μισθολογικών περικοπών διαπιστώνει μελέτη της Booz Allen Hamilton.

Στην τελευταία, η διοίκηση της ΔΕΗ ανέθεσε να επικαιροποιήσει παλαιότερη που είχε πραγματοποιήσει το 2007, από την οποία προέκυπτε ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ κατά 550 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της μελέτης,τα περιθώρια μείωσης του κόστους έχουν περιοριστεί σε 124 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην παραγωγή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης της Booz Allen Hamilton προωθήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να προχωρήσει σε λεπτομερή ακτινοσκόπηση των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ, προκειμένου να μπορέσει να αντικρούσει με στοιχεία ό,τι κρίνει πως δεν είναι προς το συμφέρον της.

Σε ό,τι αφορά τον κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ από τη ΡΑΕ, αυτή θα συγκρίνει τα στοιχεία της ΔΕΗ με τα αντίστοιχα ανταγωνιστικών εταιρειών (και μονάδων ανά τύπο καυσίμου) που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Η συγκριτική αξιολόγηση του κόστους της ΔΕΗ κρίνεται πλέον απαραίτητη καθώς από την 1η Ιουλίου απελευθερώνονται πλήρως τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι το ύψος τους θα πρέπει να αξιολογείται από τις αρμόδιες αρχές με βάση το εύλογο κόστος, ιδίως όταν στην αγορά προμήθειας δραστηριοποιείται ένας και μόνο προμηθευτής με ποσοστό 98%.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου