Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Γκύντερ Έτινγκερ: Χρειάζεται Συντονισμένη Δράση για την Ευρωπαϊκή Αγορά Εκπομπών


Η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου να μην δεχτεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά εκπομπών ρύπων προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα στους υπέρμαχους της κοινοτικής κλιματικής πολιτικής και όσων θεωρούν ότι δεν γίνεται η ευρωπαϊκή οικονομία να διαμορφώνεται αποκλειστικά με βάση τις συγκεκριμένες αρχές.
Ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, πήρε θέση, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι η Ένωση θα πρέπει να είναι περισσότερο ρεαλιστική στην κατάρτιση της κλιματικής της πολιτικής σε ότι έχει να κάνει με το σύστημα εμπορίας ρύπων.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι ρυπογόνες βιομηχανίες της Ευρώπης παραπονιούνται εδώ και μήνες για το υψηλό ενεργειακό κόστος που καλούνται να επωμιστούν, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλγαρία ως παράδειγμα προς αποφυγή.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος επέστησε την προσοχή στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ομοφωνίας πέρα από τα εθνικά συμφέροντα, καθώς η νέα ενεργειακή πραγματικότητα και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής απαιτούν συντονισμένη δράση και όχι μεμονωμένες ενέργειες.
Τέλος, στο επίμαχο θέμα της χρηματοδότησης των ενεργειακών υποδομών, ο Έτινγκερ τόνισε ότι στα επόμενα δέκα χρόνια θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 200 δις. ευρώ για δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο, με πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου