Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Σε Πέντε Δόσεις το Χαράτσι - Περιλαμβάνονται και τα Ημιτελή Ακίνητα


Το νέο χαράτσι, υπό την ονομασία «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (ΕΕΤΑ), θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Ιούνιο μειωμένο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, και θα το πληρώσουν οι πολίτες σε πέντε ισόποσες δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Αυτό που ξεχωρίζει πάντως, είναι ότι τονίζεται ρητά πως από το χαράτσι δεν θα γλιτώσουν ούτε τα ημιτελή ακίνητα, αφού προβλέπεται ότι το ΕΕΤΑ θα καταβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα από το αν αυτές έχουν ολοκληρωθεί ή όχι.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΕΕΤΑ θα αφορά στις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες ακινήτων και οι πολίτες θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου προκειμένου να διορθώσουν λάθη σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του ακινήτου που έχουν στην κατοχή τους, μέσω υποβολής αιτήματος στον εκάστοτε δήμο.
Επίσης, το πολυνομοσχέδιο αναφέρει ότι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και ανάπηροι, οι οποίοι πλήρωναν το ΕΕΤΗΔΕ με μειωμένο συντελεστή (0,5), θα πληρώνουν και το νέο χαράτσι (ΕΕΤΑ) με τον ίδιο συντελεστή.
Χαράτσι δεν θα πληρώνουν οι μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού, καθώς και όσοι είναι άνεργοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ.
Επίσης, από το χαράτσι θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, τα διατηρητέα ακίνητα, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων και τα ακίνητα που αφορούν γεωργική ή βιομηχανική χρήση.
Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για υπολογισμό των ακινήτων που δεν έχουν οικιακή χρήση, με μειωμένους συντελεστές 30% και 60%, για το εμβαδόν τους που υπερβαίνει τα 1.000 και τα 2.000 τ.μ. αντίστοιχα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου