Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΙΕΑ: Καθυστερήσεις στην Ανάπτυξη της Καθαρής Ενέργειας


Αργή πρόοδο έχει η ανάπτυξη ενέργειας χαμηλών επιπέδων άνθρακα στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Την στιγμή που ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να κυριαρχείται από τον άνθρακα και οι κυβερνήσεις αδυνατούν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, κορυφαίοι επιστήμονες του κλίματος υποστηρίζουν ότι ο στόχος διατήρησης της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου απομακρύνεται όλο και πιο πολύ.
«Η προσπάθεια αναμόρφωσης του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος έχει καθυστερήσει», δήλωσε η Maria van der Hoeven, διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του οργανισμού πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

«Παρά τις πολλές συζητήσεις με τους ηγέτες του κόσμου, και την έκρηξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία, η μέση μονάδα ενέργειας που παράγεται σήμερα ρυπαίνει το περιβάλλον όπως γινόταν πριν από 20 χρόνια».
Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια κατά το πρώτο τρίμηνο έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, επηρεαζόμενες από τις περικοπές στα φορολογικά κίνητρα σε μια περίοδο λιτότητας, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έκθεση της Bloomberg New Energy Finance (BNEF), αυτή την εβδομάδα.
Ο IEA είπε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα αυξήθηκε κατά 45% μεταξύ 2000 και 2010, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση του 25% από μη ορυκτά καύσιμα κατά την ίδια περίοδο.
Η επανάσταση στην τεχνολογία φυσικού αερίου από σχιστόλιθο προκάλεσε μια μετάβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον άνθρακα στο πιο καθαρό φυσικό αέριο. Σε άλλες περιοχές όμως η χρήση του άνθρακα έχει αυξηθεί, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου το μερίδιο άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί σε βάρος του φυσικού αερίου.
Δέσμευση άνθρακα
Με τον κόσμο να εξακολουθεί να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), είναι κρίσιμη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εμπορικές μονάδες που να είναι σε λειτουργία, αναφέρει η έκθεση.
Ο IEA υποστηρίζει ότι η εν λόγω τεχνολογία, που θάβει και παγιδεύει το CO2 υπογείως, πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ έχει προβλέψει ότι το 63% των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα πρέπει να έχουν εξοπλιστεί με την εν λόγω τεχνολογία μέχρι το 2050.
Ωστόσο, υπάρχουν μόνο 13 έργα μεγάλης κλίμακας που έχουν τεθεί σε λειτουργία ή βρίσκονται υπό κατασκευή, με την ικανότητα να αποθηκεύουν περίπου 65 εκατ. τόνους CO2 ετησίως. Αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τέταρτο της χωρητικότητας για αποθήκευση που απαιτείται έως το 2020.
Αρκετά μακριά από το στόχο βρίσκεται και η κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων, τη στιγμή που το 2012 η παγκόσμια παραγωγή βιοκαυσίμων επιβραδύνθηκε.
Η κυβερνητική πολιτική και το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών πρέπει να ενισχυθούν ώστε να καταστήσουν ικανή την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αφομοίωση της καθαρής τεχνολογίας, υπογραμμίζει ο IEA.
«Αν δεν χειριστούμε σωστά τις τιμές και πολιτικές (των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα), μια οικονομικά αποδοτική μετάβαση στην καθαρή ενέργεια απλά δεν θα συμβεί», αναφέρει η έκθεση.
Παρ όλα αυτά, ο IEA είδε κάποιες θετικές εξελίξεις. Από το 2011 έως το 2012, η φωτοβολταϊκή και αιολική ενέργεια, που πρόκειται για τις πιο ώριμες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυξήθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό 42% και 19% αντίστοιχα.
Πηγή EurActiv.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου