Περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, μέχρι το 2025 θα έχει έδρα σε χώρες με «υψηλό» ή «ακραίο» κίνδυνο οικονομικής επίπτωσης λόγω κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Maplecroft.
Το 31% -ή 44 τρισ. δολάρια- του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από χώρες που θεωρούνται ότι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τον Δείκτη Ευπάθειας στην Κλιματική Αλλαγή της Maplecroft, ο οποίος υπολογίζει την έκθεση ενός κράτους σε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα τριάντα χρόνια και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τους.
«Οι προβλεπόμενες μελλοντικές αλλαγές στην συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών, των ακραίων καιρικών φαινομένων, των ξηρασιών και των πλημμυρών,θα επηρεάσουν τον πληθυσμό, την οικονομία και τις υποδομές μιας χώρας.Οι επιπτώσεις των αυξανόμενων θερμοκρασιών, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας θα γίνουν επίσης αισθητές παγκοσμίως, επηρεάζοντας τις ακτογραμμές, την χλωρίδα και την πανίδα, την γεωργία και την ανθρώπινη υγεία», αναφέρει στην έκθεσή της η συμβουλευτική εταιρεία.
Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με την έκθεση, με την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Κίνα να είναι μεταξύ των χωρών στις οποίες θα είναι αισθητή η οικονομική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, αρκετές είναι και οι πόλεις αναπτυγμένων οικονομιών που θεωρούνται ευπαθείς, συμπεριλαμβανομένης της Οσάκα, του Τόκιο και του Σύδνεϋ.
Η έκθεση προειδοποιεί επίσης πως τα αποθέματα νερού, ενέργειας και τροφίμων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, επηρεάζοντας τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα.
Πηγή euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου