Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Κύπρος: Μετά το Ναυάγιο με την Noble, Νέος Διαγωνισμός για την Ενδιάμεση Λύση

Σε αδιέξοδο μπαίνει η πρόταση Noble για μεταφορά από τον κόλπο του Μεξικού στο «Αφροδίτη», της μικρής παροπλισμένης πλατφόρμας παραγωγής φυσικού αερίου «Red Hawk» που θα μεταφέρει αέριο για ηλεκτροπαραγωγή με αγωγό στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, όλες οι εξελίξεις οδηγούν σε απόφαση για νέο ανοικτό διαγωνισμό χωρίς περιορισμούς για ολοκληρωμένη λύση διάθεσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, με διάρκεια όμως 7-8 ετών αντί 3½ όπως ο προηγούμενος που έληξε άγονα προ ημερών.


Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου, τα πολλά αρνητικά δεδομένα, που διαφαίνονται σε σχέση με την εν λόγω πρόταση, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να επιλυθούν στις επαφές της Noble με τη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης αλλά αντίθετα επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα, από την κατηγορηματική θέση της Noble ότι για να δεχθεί διαφοροποίηση της τιμής στην 20ετία που προτείνει να διαρκέσει η «ενδιάμεση λύση», θα πρέπει να γίνει μερική επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διαμοιρασμού με τη Δημοκρατία για το τεμάχιο «12». Κάτι που απορρίφθηκε άμεσα και ασυζητητί από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, αφού ήταν προφανές ότι η Noble επιδίωκε μείωση του ποσοστού δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι πέραν της θέσης για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2008 για τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων που ουσιαστικά τερμάτισε κάθε δυνατότητα να προχωρήσει ως «ενδιάμεση λύση» η πρόταση Noble, ήδη εκφράζονταν, σειρά προβληματισμών σε τεχνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου